Luister naar

Amazon stort zich op voedsel

Nieuws
Onlineretailer Amazon neemt de keten Whole Foods over en gaat de concurrentie met supermarkten aan. Wat betekent dat voor de levensmiddelensector?
John Wanders redactie vk
donderdag 29 juni 2017 om 03:00
Een winkel van de keten Whole Foods Market in Venice, Californië.
Een winkel van de keten Whole Foods Market in Venice, Californië. istock en ap

Amsterdam

Met de overname van supermarktketen Whole Foods zet Amazon wereldwijd de levensmiddelenbranche onder hoogspanning. De Amerikaanse onlineretailer, die op kleinere schaal met zijn formules Amazon Pantry, Amazon Fresh en Amazon Go al een jaar of zeven rondstruint in de voedingsmiddelensector, duikt nu vol in de zwaar concurrerende supermarktbranche.

Amazons verrassende stap wordt in de VS gezien als de opmaat tot een ‘epische confrontatie’ met Walmart. Beide miljardenbedrijven streven naar hegemonie bij de verkoop van alles wat in een huishouden van pas komt. Walmart (oprichtingsjaar 1962) neemt zijn 4500 stenen winkels als vertrekpunt en investeert nu fors in technologie. Amazon (oprichtingsjaar 1994) neemt zijn technologie als vertrekpunt en investeert nu fors in stenen winkels. De oude en nieuwe planeet naderen elkaar voor wat een enorme clash belooft te worden.

Amazon lijkt daarbij de betere papieren te hebben. Datzelfde vermoeden delen veel beleggers. De koers van het aandeel Walmart ging na het nieuws over Whole Foods’ overname door Amazon in een rechte streep omlaag van 78,88 dollar naar 74,06. Ook andere supermarktconcerns kregen een tik, waaronder Ahold Delhaize. Nederlands grootste supermarktconcern bezit in de VS de formules Giant, Food Lion, Stop & Shop, Hannaford en Martin’s, samen goed voor bijna 2.000 winkels.

Supermarkten zijn zo interessant omdat ze handelen in dagelijkse benodigdheden. Ze hebben daardoor een frequenter contact met hun klanten dan bedrijven die zich uitsluitend bezighouden met de verkoop van non-foodartikelen. Mensen kopen op jaarbasis nu eenmaal vaker een pak koffie, frisdrank of wc-papier dan een fotocamera, boek of televisie. Des te meer kennis een reusachtige en technologisch slimme doorverkoper als Amazon vergaart over consumenten en hun precieze voorkeuren, des te gerichter het bedrijf (potentiële) klanten in lokale markten kan benaderen.

trouwe klanten

Whole Foods zit in verstedelijkte gebieden, waar naar verhouding veel kapitaalkrachtige mensen wonen. De supermarktketen (qua doelgroep te vergelijken met die van Marqt en de Jumbo Foodmarkt in Nederland) staat bekend om zijn trouwe klanten, die de vaak wanstaltig hoge prijzen in de winkel al jaren voor lief nemen. Amazon zal ongetwijfeld zijn voordeel doen met de klantgegevens van Whole Foods. Het telt 13,7 miljard dollar (ruim 12 miljard euro) neer voor Whole Foods. De kwaliteitssuper is met afstand Amazons grootste aankoop. Met de overname verwerft Amazon een netwerk van 460 supermarkten in de VS, Canada en Groot-Brittannië, die straks wellicht ook dienst gaan doen als pick-uppoints voor Amazons non-foodartikelen.

Whole Foods is een pionier op het gebied van gezond en vers. Een kwarteeuw geleden konden klanten zich al vergapen aan de vele verse en organische artikelen. Verse vis op ijs. Een ambachtelijke slagerij. Een warme bakker met biologisch brood. Ter plekke bereide gemaksmaaltijden, die je in een koffiecorner annex ontmoetingsplek kon opeten, maar ook verpakt mee naar huis kon nemen. Alle gezond-en-versformules die de laatste jaren in Nederlandse supermarkten als Jumbo Foodmarkt en Albert Heijn XL hun entree maken, waren in de jaren negentig al heel normaal voor frequente bezoekers van een Whole Foods-winkel.

Ook voor de supermarktbranche - in de VS goed voor een totale jaaromzet van 800 miljard dollar (716 miljard euro) - werkt Amazon aan het elimineren van fricties. Zijn formule Amazon Go experimenteert met kassaloze winkels. Camera’s en sensoren registreren er welke producten een bezoeker in zijn winkelmandje stopt. Via een app op de smartphone van de klant wordt de betaling automatisch afgehandeld.

complexere markt

Levensmiddelen zijn een veel complexere markt dan non-food. ‘Je hebt te maken met 20.000 artikelen, waarvan een deel gekoeld moet worden of ingevroren’, zegt Coen de Vuijst, partner bij de internationale consultancyfirma Oliver Wyman. ‘Je zult bij grootschalige distributie koelwagens moeten laten rijden, wat nieuw is voor Amazon.’

Het bedrijf is in Europa met levensmiddelen actief in Groot-Brittannië en Duitsland. Uitbreiding naar Frankrijk ligt in de lijn der verwachting, volgens De Vuijst. ‘Wellicht is Amazon bereid zijn supermarktdivisie over een langere periode te subsidiëren. Het bedrijf kan dan klantfrequentie opbouwen terwijl het zijn winst haalt uit non-food. Voor supermarkten kan dit zeer bedreigend zijn.’

Consumentenonderzoek leert dat Amazon in steeds meer productgroepen allesoverheersend is. De Vuijst: ‘In de perceptie van Amerikaanse consumenten staat Amazon in de meeste non-food productcategorieën op de eerste plaats. In boeken, elektronica, cosmetica, doe-het-zelf.’

In de modebranche moet het bedrijf van Jeff Bezos anderen voorlaten. Grote spelers als Zalando mogen daaruit niet afleiden dat zij veilig zijn voor de veelvraat uit Seattle. ‘De ene onderneming is beter geëquipeerd voor de concurrentiestrijd dan de andere, maar geen enkel bedrijf kan zich zelfgenoegzaamheid permitteren’, zegt De Vuijst. ‘Iedereen zou op zijn hoede moeten zijn voor Amazon.’ <

internetreuzen

Met Google, Microsoft, Apple en Facebook behoort Amazon tot de internetreuzen van de Amerikaanse westkust. De vijf zijn zo groot en machtig dat ze voor elk driest plan geld hebben of er de financiers voor vinden. De verliezen waarmee de vereiste snelle groei van nieuwe initiatieven veelal gepaard gaat, vormen voor hen geen belemmering. Amazons jaaromzet (122 miljard euro) overschreed in 2015 voor het eerst de 100 miljard dollar. Vorig jaar kwam er weer 30 miljard dollar bij.

bijna de rijkste

Het vermogen van Jeff Bezos (53), oprichter en bestuursvoorzitter van Amazon, groeit zo hard dat hij op de Forbes-ranglijst van miljardairs koploper Bill Gates op de hielen zit. Bezos is volgens Forbes nu goed voor 85,3 miljard dollar (76,5 miljard euro). Het verschil met Gates is ‘slechts’ nog 3,5 miljard dollar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.