Regering bespaart 400 miljoen euro op pensioenen ambtenaren

© Photo News

De regering-Michel heeft bij de onderhandelingen over de begroting en de tax shift afgesproken om tegen het einde van de regeerperiode 400 miljoen euro te besparen op de ambtenarenpensioenen. Dat blijkt uit de begrotingsnotificaties, die De Tijd en L’Echo konden inkijken.

kld, aro

Bedoeling is definitief komaf te maken met de regeling waardoor gewerkte jaren van veel ambtenaren zwaarder doorwegen dan de gewerkte jaren van werknemers, schrijven de zakenkranten. Daardoor moesten ambtenaren nu minder dan 45 jaar werken om recht te hebben op een volledig pensioen.

Voorts zullen ook de studiejaren van ambtenaren op termijn niet meer meetellen bij het berekenen van het pensioenbedrag. Ambtenaren die hun studiejaren wel in rekening willen brengen, zullen net zoals werknemers en zelfstandigen moeten betalen. Eerder besliste de regering al dat ambtenaren hun studiejaren op termijn niet meer kunnen meetellen om vervroegd met pensioen te gaan.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) bevestigt de besparingsplannen, maar hij benadrukt dat er nog onderhandelingen volgen met de sociale partners. ‘Er is nog niets definitief beslist’, benadrukt zijn woordvoerder in een mededeling die dinsdagmiddag werd verstuurd. En groen licht van de voltallige regering moeten de notificaties eind augustus nog krijgen.

'Kwetsbaren betalen tax shift'

Langdurig zieken zullen op jaarbasis tussen 240 en 540 euro minder uitkering krijgen door de nieuwe regeling die de regering invoert. Dat heeft De Voorzorg berekend, schrijft dan weer Gazet van Antwerpen dinsdag. Volgens Paul Callewaert, algemeen secretaris van de socialistische mutualiteit, toont dit nog maar eens aan dat 'vooral de kwetsbaren het gelag van de begroting en de tax shift betalen'.

De ziekte-uitkering van 60 procent van het laatste loon wordt nu nog berekend op basis van de laatste maand. Dat zal vanaf 2016 gebeuren op basis van de laatste twaalf maanden. Het effect van een anciënniteitstoeslag, opslag of indexering verdwijnt daardoor grotendeels. Volgens Callewaert komt dat voor iemand die 2.600 euro bruto verdiende neer op gemiddeld 20 tot 45 euro minder per maand. De regering wil zo 74 miljoen euro besparen.

Volgens Callewaert doet de regering in haar besparingsdrift niet alleen de ziekenfondsen, maar ook de patiënten pijn. 'Op een keer gaat het ontploffen en dan is het laat om nog in te grijpen', waarschuwt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen