Dodental aardbeving Italië loopt op tot 241

Bij een aardbeving en een aantal krachtige naschokken in het centrum van Italië zijn minstens 241 doden gevallen. Dat melden de hulpdiensten donderdagnamiddag. Meerdere bergdorpen zijn zwaar getroffen en tientallen mensen liggen nog onder het puin.

Liesbeth Boel, jva

- OPROEP. Bent u momenteel in het getroffen gebied of kent u mensen die daar verblijven, laat het ons weten op redactienbo@nieuwsblad.be. Vermeld er uw contactgegevens bij -

IN BEELD. Er blijft niks meer over van Italiaans stadjeLEES OOK. Was deze aardbeving niet te voorspellen?

Bij de aardbeving in Centraal-Italië hebben al zeker 241 mensen het leven verloren. Van de dodelijke slachtoffers vielen er 184 in Amatrice, 46 in Arquata del Tronto en 11 in Accumoli. Zowat 270 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Onder de slachtoffers zijn veel kinderen, zegt de regering. Immacolata Postiglione, woordvoerster van de Italiaanse Civiele Bescherming, maakte ook melding van vele vermisten, zonder er een cijfer op te plakken. Minstens 368 mensen raakten gewond.

"Wij Italianen zijn heel goed in het discussiëren en het starten van polemieken, maar laat ons nu solidair en met trots staan naast zij die anderen redden", riep de eerste minister Matteo Renzi op. "Vandaag is een dag voor tranen. Morgen kunnen we over de heropbouw praten."

Duizenden reddingswerkers hebben de nacht doorgewerkt op zoek naar overlevenden onder de brokstukken. Woensdagavond laat werd nog een jong meisje gered in Pescara del Tronto. Na 17 uur werd ze levend uit het puin gehaald..

"Dorp helemaal weggevaagd"

Een van de zwaarst getroffen dorpen is Amatrice, midden in het epicentrum van de aardbeving. In Amatrice zijn al minstens 35 doden geteld. "Het centrum is helemaal weggevaagd", zegt burgemeester Sergio Pirozzi. In het historische centrum stonden veel oude huizen gebouwd uit steen en modder, zij vielen als kaartenhuisjes. Een duizendtal inwoners is geëvacueerd en niemand mag vannacht in het dorp blijven slapen.

De burgemeester van Accumoli, Stefano Petrucci, zegt dat er in zijn dorp zeker vier doden gevallen zijn. Het zou gaan om een koppel met twee kinderen. "Ze liggen onder het puin, maar niemand geraakt tot bij hen", aldus Petrucci. Een Italiaanse fotograaf kon zien hoe mensen met hun handen het puin opzij probeerden te duwen om het gezin te redden. "Ik hoor een van de kinderen vanonder het puin schreeuwen", zo zegt fotograaf Emiliano Grilloti.

In Arquata del Tronto werd een pasgeboren baby dood vanonder het puin gehaald. Twee jongens van 4 en 7 jaar hadden meer geluk. Zij gingen schuilen onder het bed van hun grootmoeder tijdens de aardbeving en konden gered worden vanonder de brokstukken.

"Alle huizen zijn in elkaar gestort", zegt burgemeester Aleandro Petrucci. "Het is een ramp. We proberen het dorp te evacueren en brengen de bewoners naar de sportvelden. Ik ben er net toegekomen en ik wil huilen. Ik heb nog nooit zo'n apocalyptische scènes gezien, behalve dan met de beelden van de aardbeving in L'Aquila."

Belgen?

In de regio verblijven ook veel toeristen. Of er ook sprake is van buitenlandse slachtoffers, is nog niet duidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alvast geen weet van Belgische slachtoffers. De Belgische ambassade in Italië volgt de situatie van nabij op, zo wordt nog benadrukt. De grote touroperatoren hebben alvast geen tot weinig klanten in het door de aardbeving getroffen gebied.

Een gezin uit Zottegem heeft een B&B in de regio. Ze kwamen er met de schrik van af. "Alles begon te rammelen. Alles bewoog, maar bij ons is er behalve barsten in de muur, geen grote schade", zegt Ives Van Couwenberghe van de B&B.

Naschokken

De beving gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag om 03.36 uur, op 76 kilometer van de stad Perugia en op een diepte van 10 kilometer. Het epicentrum lag vrijwel op de grens van drie regio's: Lazio, Umbrië en Le Marche (de Marken). De aardbeving was in heel Centraal-Italië voelbaar. Het Europese seismologische centrum spreekt van een kracht van 6.1 op de schaal van Richter, met een epicentrum nabij de stad Rieti. Meteen na de beving, die de mensen uit hun slaap wekte, kwamen veel mensen de straat opgelopen. De aardschok duurde zo'n 20 seconden.

Er zijn al meer dan vijftig naschokken geregistreerd, de krachtigste om 04.33 uur met een magnitude van 5,4. Ook 's middag om 14u volgde nog een nieuwe aardschok. Dat meldt de RAI. Volgens de Italiaanse omroep bedroeg de kracht 4,9 op de schaal van Richter. De trilling zou - opnieuw - tot in Rome gevoeld zijn.

In de regio schuren en duwen de Euraziatische plaat en de Adriatische plaat tegen elkaar waardoor aardbevingen er vaker voorkomen. 7 jaar geleden kwamen bijna 300 mensen om na een aardbeving in L'Aquila. In 2012 kreeg het noorden Italië te maken met twee hevige bevingen op 10 dagen tijd. Toen kwamen 23 mensen om.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen