EU-lidstaten beloven nog eens 78 miljoen euro voor ebola

De lidstaten van de Europese Unie hebben nog eens 78 miljoen euro beloofd voor de strijd tegen het ebolavirus in West-Afrika. Dat heeft eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva aangekondigd in het Europees Parlement in Straatsburg.

De bijdrages van de lidstaten komen bovenop het bedrag van 150 miljoen euro dat de Europese Commissie al heeft uitgetrokken om Siera Leone, Liberia en Nigeria bij te staan in de strijd tegen het virus. De Verenigde Naties schatten dat ongeveer 1 miljard dollar (770 miljoen euro) nodig is om de verspreiding een halt toe te roepen.

Maandag staken de lidstaten in Brussel een eerste keer de koppen bij elkaar om hun hulp aan de West-Afrikaanse landen op elkaar af te stemmen. "Eindelijk", klinkt het bij Kathleen Van Brempt (SP.A). "Hoewel de Commissie al in augustus aanbood om de Europese hulpverlening te coƶrdineren, bleef het lang, veel te lang stil bij de lidstaten."

Volgende week maandag en dinsdag wordt de Europese hulpverlening in de bestrijding van het ebolavirus opnieuw besproken op een informele bijeenkomst van de Europese ministers van Volksgezondheid in Italiƫ.

Meest gelezen