HTMS en Agristo winnen Leeuw van de Export

High Tech Metal Seals (HTMS), een bedrijf uit Mechelen dat metalen afdichtingen voor gebruik in extreme omstandigheden ontwikkelt en produceert, mag zich een jaar lang Leeuw van de Export noemen in de categorie kleine bedrijven. Agristo uit Harelbeke, de grootste producent van ingevroren aardappelspecialiteiten ter wereld heeft de Leeuw van de Export gewonnen in de categorie grote bedrijven.

Flanders Investment & Trade (FIT) heeft de Leeuwen van de Export vandaag uitgereikt in Gent. De prijzen zijn een bekroning voor Vlaamse bedrijven die in het afgelopen jaar een uitzonderlijke uitvoerprestatie geleverd hebben.

HTMS is vooral actief in de lucht- en ruimtevaart, de offshore olie- en gasindustrie, energie en nucleaire onderzoekscentra en de medische sector. Het hoogtechnologisch bedrijf uit Mechelen exporteerde vorig jaar met 34 medewerkers naar 26 landen en draaide een omzet van 6,7 miljoen euro, waarvan 95 procent uit de export kwam. Volgens de jury was het zeer gediversifieerde exportverhaal van de onderneming een sterke troef.

"We maken nicheproducten sinds 1999. Ons allereerste product was een exportproduct en export is voor ons al vijftien jaar belangrijk", reageerde ingenieur Liesbeth Schwartz, die uitdrukkelijk FIT dankte voor de inspanningen. "Die onderscheiding is voor ons zeer belangrijk, zeker naar de buitenwereld toe. Als een klant in bijvoorbeeld de lucht- of ruimtevaart ziet dat de overheid ons zo erkent, dan winnen we aan credibiliteit."

"Grote erkenning voor al onze medewerkers"

Agristo uit Harelbeke-Hulste maakt meer dan 200 ingevroren aardappelproducten. Samen met zijn klanten vermarkt Agristo dat gamma naar 116 landen. Het bedrijf telde 373 medewerkers in 2013 en boekte toen een omzet van ruim 242 miljoen euro, voor 99 procent in het buitenland gerealiseerd. Vooral de sterke Vlaamse verankering van het bedrijf was volgens de jury een groot pluspunt.

"Dit is een grote erkenning voor al onze medewerkers, die dag in dag uit superhard werken", zei Filip Wallays, die meteen zijn werknemers voor vrijdag uitnodigde in een "cafeetje dicht bij het bedrijf". "Een bedrijf wordt ook niet op één dag gebouwd, ik denk daarbij aan de stichters. En achter alle uiterlijkheden schuilt moed, ondernemerschap en heel hard werken." Voor Agristo is export een bestaansreden. "Wij exporteren 99 procent waarvan 35 procent buiten Europa, eigenlijk zien we export binnen Europa niet meer als export."

Mark Andries, kabinetchef van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), benadrukte dat de Vlaamse regering wil blijven inzetten in een nog grotere internationalisering van onze bedrijven. "Onze band met het buitenland is onze economische levensstijl. Per hoofd exporteren we drie keer zoveel als exportreus Duitsland."

Meest gelezen