Franse hulpverleenster besmet met ebola

In het West-Afrikaanse land Liberia is een Franse hulpverleenster besmet geraakt met het ebolavirus. De vrouw werkte als vrijwilliger voor Artsen Zonder Grenzen (AZG) in de hoofdstad Monrovia. Ze werd gisteren in quarantaine geplaatst omdat ze plots koorts kreeg. Het is de eerste Franse burger die besmet raakt met het virus sinds de uitbraak van de huidige epidemie.

De Française zal nu overgebracht worden naar Frankrijk waar ze in een speciaal centrum zal behandeld worden.

Artsen Zonder Grenzen heeft meer dan 2.000 hulpverleners ter plaatse in het getroffen gebied. Tot nu zijn er maar 6 AZG-medewerkers besmet geraakt met het ebolavirus.

"Artsen Zonder Grenzen heeft bijzonder strikte protocols voor de bescherming van haar medewerkers, zowel voor, tijdens als na hun verblijf in een land dat door ebola getroffen is," zegt Brice de le Vingne, directeur operaties van Artsen Zonder Grenzen. "Deze protocols verminderen het risico op besmetting drastisch. Helaas blijft het risico inherent aan ons werk, en worden onze teams niet gespaard."

De precieze omstandigheden waarin de besmetting plaatsvond zijn op dit moment nog niet duidelijk. Een team van Artsen Zonder Grenzen onderzoekt dit, volgens de standaardprocedures voor dergelijke situaties.

Meest gelezen