“Toegang De Waaier is onveiliger geworden”

CD&V is niet tevreden over de werkzaamheden die uitgevoerd zijn in de voortuin van dienstencentrum De Waaier in Koningshooikt (Lier).

cvr

“De omheining die een geheel vormde met de vroegere school, maakte plaats voor robuuste betonnen elementen om een niveauverschil van ongeveer 1,30 meter van het voetpad tot aan de voordeur te overbruggen. Tijdens de werken werd het aantal trappen tot zeven verhoogd, wat de situatie alleen maar onveiliger heeft gemaakt voor senioren. Personeel en bezoekers bleken overweldigd door de drastische ingreep”, stelde Koen Bruegelmans (CD&V) op de gemeenteraad.

Voordeur

“De aanpassingen gebeurden op vraag van de dienst Welzijn. Die wenste het gebouw opener en toegankelijker te maken. Bezoekers kwamen in dienstencentrum De Waaier in het verleden steeds binnen langs de achterzijde van het gebouw. De ingang lag dus ‘verstopt’ achteraan het gebouw. Nieuwe gebruikers en professionele bezoekers kwamen ook in het verleden weleens aan de voordeur aanbellen of meldden dat ze het dienstencentrum niet gevonden hadden”, antwoordde schepen van Openbare Ruimte Bert Wollants (N-VA).

“Om meer openheid te creëren, was het dus de bedoeling de voordeur te gebruiken als belangrijkste toegang. Meteen na de voordeur bevonden zich echter drie treden die ervoor zorgden dat ouderen het gebouw moeilijk konden betreden. Daarom beslisten we die treden te verwijderen en de dorpel van de voordeur op hetzelfde niveau te brengen als de binnenvloer. Daardoor kwam de dorpel wel 60 centimeter hoger te liggen dan de voortuin en dus moesten we in de voortuin dit niveauverschil overbruggen.”

Er zijn nu drie toegangsmogelijkheden tot het dienstencentrum dankzij de verbouwing. De totale kostprijs bedraagt 10.280 euro. De voortuin moet nog wel aangeplant worden.