Speculatie over toekomst van Usain Bolt na mysterieus forfait

© AFP

De tegenvallende vorm van wereldkampioen Usain Bolt in combinatie met zijn late forfait voor de nationale Jamaïcaanse trials op de 100 en 200 meter voedt de speculatie over de toekomst van wat jarenlang ''s werelds snelste man' was.

De grote sprinter was van plan om deel te nemen aan de trials om zijn vorm aan te scherpen,maar vandaag bevestigde de Jamaicaanse atletiekbond dat Bolt niet zou deelnemen, twee maanden voor de wereldkampioenschappen in het Chinese Peking. Het is duidelijk dat Bolt nog steeds op zoek is naar zijn goede vorm. En afzeggen voor het nationaal kampioenschap in Jamaica kan hem eventueel gezichtsverlies besparen.

De zesvoudige gouden medaille-winnaar op de Olympische spelen is als regerend wereldkampioen op de 100 en 200 meter natuurlijk automatisch geplaatst voor het WK, maar kampt al het hele jaar met zijn vorm: zijn beste tijden (10'12" seconden op de 100m, 20'13" op de 200m) zijn op zijn best 'matig' te noemen.

'Slechtste bocht ooit'

De 28-jarige reageerde opvallend negatief na zijn voor zijn doen "trage" tijd van 20'29" waarmee hij de Diamond League-meeting van New York won. Het bleek zijn traagste 200 meter in negen jaar. 'Ik ben niet tevreden over mijn prestatie. Mijn bocht was afgrijselijk, ik weet niet wat er gebeurde. Zo slecht heb ik het nog nooit gedaan. En toen ik uit de bocht kwam, wist ik al dat ik niet snel zou zijn... Dus wilde ik eigenlijk alleen maar naar huis.'

Het atletiekseizoen 2014 van Bolt werd verpest door blessures, maar hij was toch nog de ster op de Commonwealth Games in Glasgow, waar hij met de Jamaicaanse ploeg goud pakte op de 4x100m. Maar nu ook 2015 zich op dezelfde wijze voortsleepte en de Amerikaan Justin Gatlin zich opnieuw een bedreiging toont, kondigde Bolt (de enige man die ooit de 100 én de 200 meter won op opeenvolgende Spelen) aan dat hij op de Jamaicaanse trials weer zou tonen dat hij de snelste was.

Justin Gatlin: 'Ik wil Bolt op z'n best kloppen'

De controversiële Gatin, die twee dopingschorsingen uitzat, is bij afwezigheid van Bolt de te kloppen man geworden, nadat hij dit seizoen persoonlijke records op de 100 én de 200 meter. Gatlin liep niet meer tegen Bolt sinds 2013, maar de 33-jarige Gatlin (die goud pakte op de Olympische Spelen in 2004) liet al weten dat hij hoopt dat zijn voornaamste rivaal weer op zijn beste niveau raakt voor het WK in Peking. 'Wat is het waard als ik naar daar ga en tegen Usain loop als hij niet in topvorm is? Dat is geen mooi verhaal. Dat is geen race die ik wil lopen en winnen. Ik wil Usain op zijn best kloppen, en ik denk dat hij mij ook op m'n best wil. Dat is wat de mensen willen zien.'

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen