Vlaming bouwt steeds kleiner: "Want grote huizen kunnen we niet meer betalen"

Nieuwbouwwoningen worden steeds kleiner. Ter vergelijking: in 1990 was de oppervlakte van een nieuwe woning nog 222 vierkante meter. Vorig jaar, in 2016, was dat 133 vierkante meter. In ruim 25 jaar tijd is onze woonoppervlakte dus bijna gehalveerd. "Want bouwgrond wordt steeds duurder, we kunnen het niet meer betalen", zegt de Vlaamse Confederatie Bouw.
NOVASTOCK / SUNSET

"In Vlaanderen is de woonoppervlakte beperkt. Er zijn steeds minder bouwgronden beschikbaar. Die paar bouwgronden worden dus gewoon duurder. Daarom gaan we kleiner bouwen", zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie bouw.

En de cijfers liegen er niet om. Nieuwe huizen slanken opvallend snel af. Een huis dat vorig jaar gebouwd werd, had zo’n 133 vierkante meter woonoppervlakte. In 2000 was dat nog een pak meer, zo’n 160. En ruim 25 jaar geleden waren pas opgeleverde nieuwbouwwoningen bijna dubbel zo groot, gemiddeld 222 vierkante meter.

Goedkoper in Wallonië

"En bij nieuwe appartementen is het nog opvallender. In 1990 was een nieuw appartement gemiddeld 123 vierkante meter groot, vorig jaar was dat nog maar 66 vierkante meter." Dillen vindt dat een opvallende tendens.

"Dat is nog een pak kleiner dan een gemiddeld appartement in Wallonië. Tot een paar jaar terug waren appartementen in Vlaanderen groter, maar door de stijgende prijzen, zijn we dus anders gaan bouwen."

Al is er volgens Dillen nog een andere reden. "Wie een nieuw huis zet, moet zich aan heel strenge regels houden wat betreft isolatie en ventilatie. Dat maakt bouwen ook een stuk duurder. In se is dat geen groot probleem, want een hoogrendementsglas of zonnepanelen betalen zichzelf na verloop van tijd terug. Maar als je bouwt, moet je natuurlijk én die dure bouwgrond én die kosten in duurzame energie in één keer doen."

Dromen van ruimte en een tuin

Volgens Dillen beseffen Vlamingen wel dat ze – omdat groot wonen onbetaalbaar is geworden – kleiner moeten gaan wonen. "De vrijstaande woning op een perceel van 10 are wordt amper nog gebouwd. Bouwgronden zijn gemiddeld 3 are groot. Uitzondering zien we bij zelfstandigen of mensen met een vrij beroep. Zij gaan voor meer ruimte."

We bouwen dus kleiner, maar dat wil niet zeggen dat we voor altijd klein gaan wonen. "Veel jonge Vlamingen kopen eerst een appartement, en later een kleine woning. Maar na verloop van tijd – als er kinderen komen – willen ze toch wat meer ruimte en een tuin. Dan wordt die kleinere woning doorverkocht, en gaan ze groter wonen."

De afgelopen 25 jaar is de gemiddelde oppervlakte van een nieuwe woning dus fel gekrompen. Maar Dillen denkt niet dat de trend zich zal doorzetten. "Je hebt toch een minimale oppervlakte nodig om comfortabel op te wonen. Zeker bij appartementen, die nu gemiddeld 66 vierkante meter groot zijn. Er zullen nog wel kleinere dingen gebouwd worden - studio’s en flats - maar de oppervlakte kan niet blijven krimpen, er is toch wel wat ruimte nodig."

Meest gelezen