Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 16 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 16 augustus

3lab: Broederliefde helpt
NPO 3, 20.15 uur


NPO 3 staat in het teken van hiphop. In Broederliefde helpen Rotterdamse rappers hun buren in de wijk Spangen. In Vrienden van de Bijlmer (21.30 uur) laat rapper Gikkels de kracht van de Bijlmer zien. Om 22.00 uur satire van rapper Fresku.

Elvis lives!
NPO 1, 20.35 uur

40 jaar geleden overleed Elvis Presley. Drie presentatoren gaan op reis om de nalatenschap van het rock-'n-rollicoon te onderzoeken. Matthijs van Nieuwkerk gaat naar Tokio, Art Rooijakkers naar Memphis en Andrew Makkinga naar Las Vegas.

Van ninevé naar nazareth
NPO 2, 21.10 uur

Kefah Allush gaat op zoek naar de Zoroasters, een religieuze minderheid in het islamitische Iran. Allush ontmoet een vrouwelijke priester in een bijzonder bedevaartsoord dat de Zoroasters herinnert aan de lange periodes van vervolging.

Matthijs van Nieuwkerk, Art Rooijakkers en Andrew Makkinga reizen de wereld over op zoek naar de nalatenschap van Elvis Presley, om 20:35 op NPO1. Aansluitend ziet u een concert waarin Nederlandse artiesten eerbetoon brengen aan de zanger.Beeld anp

Elvis leeft live!
NPO 1, 21.35 uur

Concert in Utrecht waarin Nederlandse artiesten een eerbetoon brengen aan zanger Elvis Presley. Op het podium staan o.a. Anita Meyer, Douwe Bob, George Baker, Lucas Hamming, Leona Philippo, Diggy Dex en Jett Rebel.

No more boys and girls
BBC 2, 22.00 uur

Het debat over gender en opvoeding speelt ook bij de Britten. In dit tweeluik werkt Javid Abdelmoneim als docent op een basisschool. Kan een genderneutrale onderwijsmethode leiden tot gelijkheid van man en vrouw op latere leeftijd?

The queen of Versailles
NPO 2, 22.45 uur

Portret van ondernemer David Siegel en zijn dertig jaar jongere echtgenote Jackie, ex-miss Florida en moeder van acht kinderen. In 2008 bestelde het miljonairskoppel het grootste woonhuis van Amerika. Dan volgt de economische crisis.

The Flintstones (Brian Levant, 1994)
SBS 9, 20.30-22.15 uur

Fred en Wilma Flintstone, hun dochter Pebbles, hun huisdier Baby Puss en hun buren Barney, Betty en Bamm Bamm Rubble bevolkten vanaf 1960 zes jaar de nationale Amerikaanse tv-zender ABC. Niet veel later veroverden de creaties van het Amerikaanse duo Hanna-Barbera ook een groot deel van de rest van de wereld. Wat herinnert een mens zich van die tekenfilmpjes? Geen verhaallijnen, zoals bij een soap of een 13-delige detectiveserie. Onsterfelijk werden de oerkreten van Fred Flintstone, de melige humor waarmee het moderne leven werd 'verstenentijdperkt', de huwelijkse twisten van Fred en Wilma en de telkens terugkerende slotsequentie waarin het gezin thuiskomt van een bioscoopbezoek, Fred het huisdier, sabeltandtijger Baby Puss, buitenzet waarna die weer naar binnen rent en op zijn beurt Fred buitensluit, die bonkend op de deur zijn hartekreet uit: 'Wilmaaaaaaaaa!'De makers van de stripverfilming (onder leiding van Steven Spielberg die zichzelf voor de gelegenheid Steven Spielrock noemt  wie dat niet kan waarderen, zapt beter direct weg) hebben al die herkenbare onzin bijna integraal overgenomen. Godzijdank, want de plot die is bedacht om de 90 minuten vol te maken, heeft weinig om het lijf. Zo komen de Redrock Bowlorama, de 'loopauto's', de levende afvoerput en de strenge, maar liefhebbende Wilma aan bod. The Flintstones heeft het allemaal. Bijna vergeet je dat Fred (John Goodman), Wilma (Elizabeth Perkins) en al die anderen (heerlijke bijrollen van Halle Berry en Elizabeth Taylor) niet zijn getekend.

Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandse Handelmaatschappij (Fons Rademakers, 1976)
Ons, 21.01-23.45 uur

Het verfilmen van Multatuli's Max Havelaar was een lang gekoesterde droom van regisseur Fons Rademakers. Toen hij eenmaal aan de slag kon (het budget bedroeg 1,8 miljoen euro, waarvoor hij onder meer geld leende van collega en boezemvriend Hugo Claus), werd Rademakers tijdens de opnamen, die grotendeels in Indonesië plaatsvonden, overvallen door productieproblemen. Het dieptepunt vormde de diefstal van een werkkopie met daarop de helft van de film. Na de première in 1976 werd het eindresultaat bovendien weggehoond door enkele critici, die onder meer vonden dat er te veel 'knap filmwerk' is te zien (van cameraman Jan de Bont), enkel bedoeld om het publiek te bekoren. Maar na het zuur kwam het zoet. Het publiek stroomde in groten getale toe; velen, onder wie de filmmaker zelf, beschouwen Max Havelaar als Rademakers' beste film.

Under The Skin (Jonathan Glazer, 2013)
Arte, 22.10-23.55 uur

Hollywoodster Scarlett Johansson mag dan wel de hoofdrol spelen, wie bij Under the Skin een gemakkelijk te verteren sciencefictionavontuur of klip-en-klaarverhaal verwacht, komt bedrogen uit. Als buitenaards wezen, vermomd als een menselijke vrouw, verplaatst Johansson zich per bestelbusje door de morsige buitenwijken van Glasgow. Vanuit haar chauffeursstoel spreekt ze willekeurige mannen aan die ze vervolgens in verrukkelijk surrealistische scènes verleidt en, een soort van, verorbert. Zelden dwaalde een ruimtewezen zo stil, ontheemd en hunkerend over de aarde als de heldin van dit geestverruimende gruwelsprookje.