© BELGA

Schauvliege wil betere afspraken over informatiedoorstroming

Donderdag komt de taskforce die is opgericht naar aanleiding van de fipronilcrisis in de eiersector voor de eerste keer bijeen. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement. Schauvliege pleit voor “betere afspraken” over de informatiedoorstroming bij gelijkaardige crisissen. “We moeten lessen trekken over wie op welk moment wordt betrokken en geïnformeerd”, zei ze.

De parlementscommissie Landbouw kwam woensdag vervroegd bijeen om met Schauvliege van gedachten te wisselen over de crisis in de pluimveesector. De minister benadrukte dat de voedselveiligheid en de discussie over het functioneren van voedselagentschap FAVV federale bevoegdheden zijn. De vraag die in het Vlaams Parlement centraal stond, was dan ook hoe de getroffen sectoren ondersteund kunnen worden.

Schauvliege herhaalde dat de crisis hoogstwaarschijnlijk door moedwillige fraude werd veroorzaakt en dat het dan “aan de schuldigen is om die schade te vergoeden”. Maar omdat de betrokkenen mogelijk de schade niet helemaal zullen kunnen vergoeden en die vergoedingen sowieso lang op zich zullen laten wachten, wordt op federaal niveau onderzocht of er overbruggingskredieten kunnen worden toegekend. Schauvliege hoopt echter ook op “goodwill van de banksector” en vindt dat het Sanitair Fonds, dat gevuld wordt met bijdragen van de veesector zelf, voorschotten moet geven als de sector in de problemen komt. “Het fonds is precies daarom opgericht”, zei Schauvliege.

De Vlaamse overheid bekijkt hoe er vanuit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) een waarborgregeling kan worden uitgewerkt als de verhoopte overbruggingskredieten niet zouden kunnen worden terugbetaald. Omdat zo’n regeling enkel voor de landbouwbedrijven worden uitgewerkt, bekijkt minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) volgens Schauvliege of hij een gelijkaardige regeling kan treffen voor de andere getroffen bedrijven.

Vorige week spraken de verschillende regeringen af om een taskforce op te richten die zal bekijken welke steunmaatregelen er kunnen worden genomen. Morgen/donderdag komt die werkgroep voor de eerste keer bijeen in de Wetstraat 16, de ambtswoning van premier Charles Michel. Schauvliege zal er pleiten voor een betere informatiedoorstroming bij crisissen en een tussenkomst van het Sanitair Fonds, maar ook voor een eventuele activering van het Europese crisisfonds.

Behalve de economische schade betreurt Schauvliege ook de “enorme knauw in de geloofwaardigheid van de sector”. Ze vindt het de taak van de Vlaamse overheid om het vertrouwen in de pluimveesector en de voedingsindustrie te helpen herstellen en ziet daar een belangrijke taak weggelegd voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat de Vlaamse producten zowel in binnen- als in buitenland “nog beter in de markt moet zetten”.

Ook verschillende parlementsleden betreuren de imagoschade. “Ik ben ervan overtuigd dat we in Vlaanderen goede voedingsproducten hebben, met een goede traceerbaarheid”, beklemtoonde Tinne Rombouts (CD&V). Francesco Vanderjeugd (Open Vld) noemde de hele crisis “de ideale zomersoap, die ons de kans gaf alle aspecten van het verhaal goed op te volgen, maar tegelijk de deur openzette voor stemmingmakerij en een grote dosis emo”. Het is belangrijk om alles in het juiste perspectief te plaatsen, aldus de liberaal.

Het onafhankelijke parlementslid Hermes Sanctorum wees erop dat er dan wel niemand gehospitaliseerd werd na de inname van fipronil, maar dat de Hoge Gezondheidsraad zich niettemin zorgen maakt over de langdurige blootstelling aan “dit soort producten”. “Vooral kinderen en zwangere vrouwen zijn daar zeer gevoelig aan. De verwachting is dat dit tot meer kankers kan leiden”, aldus Sanctorum.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer