© BELGAIMAGE

Daarom moet je dus altijd de kleine letters van een contract lezen

Dat het tegenwoordig bijzonder moeilijk is om een goed én gratis wifi-netwerk te vinden op een openbare plaats, dat weten we allemaal. Op het eerste zicht ben je meteen aangesloten, maar dan blijkt er toch weer een wachtwoord nodig te zijn. Zes Londenaars gingen wel héél ver om hun draadloos internet te bemachtigen. Althans, volgens de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden.

Kim De Raedt

Het experiment van beveiligingsfirma F-Secure kon de gevaren van het internet niet mooier blootleggen. De firma maakte een wifi-netwerk beschikbaar op een drukke openbare plaats. Wanneer mensen probeerden in te loggen, kregen ze een gigantisch document met algemene voorwaarden voorgeschoteld. Enthousiast als ze waren over het gratis internet gingen ze natuurlijk meteen met alles akkoord, ook met de ‘Herod Clausule’.

En dat hadden ze beter niet gedaan. De Herod Clausule stelde namelijk dat het gratis wifinetwerk enkel beschikbaar was als de gebruikers het permanente eigendom op hun eerstgeboren kind zouden afstaan aan de firma. Een zware prijs voor even je mails lezen en Facebook checken, maar toch gingen zes mensen in op de vreemde eis. Simpelweg omdat ze te lui waren om de kleine lettertjes te lezen.

De gebruikers kunnen opgelucht ademhalen: F-secure zal niet écht het recht op hun eerstgeboren kind opeisen. Maar de boodschap is duidelijk: lees áltijd de algemene voorwaarden van een contract volledig door.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer