Direct naar artikelinhoud
Update

Wanhoop over lot vermisten scheepsramp groeit

In Zuid-Korea groeit de wanhoop en frustratie over het gebrek aan informatie over het lot van honderden vermiste opvarenden van de Sewol. De veerboot kapseisde woensdag en ondanks een grote zoekactie ontbreekt van 289 vermisten nog elk spoor. Voor hun leven wordt gevreesd.

Een familielid huilt terwijl ze wacht op nieuws over de vermiste passagiers.

Aan boord van de veerboot waren honderden scholieren. Van de in totaal 475 opvarenden zijn tot dusver zeven doden geborgen, 179 mensen konden worden gered. De vrees bestaat dat veel vermisten niet hebben kunnen ontsnappen uit het wrak. Berichten spreken elkaar tegen dat er vanaf het schip nog tekenen van leven via sms zouden worden verstuurd.

In eerste instantie meldde Reuters dat de vader van een van de vermisten een sms zou hebben ontvangen van zijn zoon. Hij zou zich met enkele andere vermisten in een soort luchtbel bevinden. Maar dat bericht werd later ingetrokken.

CNN meldt dat overal in de Koreaanse media sms'jes opduiken van kinderen die aan boord zaten of wellicht nog zitten. Zo zou een student aan zijn moeder hebben gestuurd: 'We zijn nog niet dood, er zijn nog een aantal mensen in het schip.' Maar de berichten kunnen niet worden bevestigd.

Een opvarende, het meisje Park Ji Yoon, belde zo'n 12 uur nadat het schip was vertrokken met haar grootmoeder. 'Oma, ik denk dat ik doodga. Het schip zinkt, ik hou me vast aan de reling', zei ze. Daarop werd de verbinding verbroken. Daarna was er nog heel even contact, maar het meisje kon alleen zeggen 'ik moet gaan'.

Enorme reddingsoperatie
Meteen na het noodsignaal rond 09.00 uur lokale tijd kwam een enorme reddingsoperatie op gang. Meer dan 100 schepen begaven zich naar de plek van het ongeluk. Op tv-beelden was te zien hoe het schip op zijn zij lag en zonk. Reddingswerkers probeerden zo veel mogelijk mensen te helpen, terwijl helikopters boven de Sewol hingen.

Ze wisten 174 opvarenden te redden. Het schip kapseisde geheel en zonk in slechts twee uur tijd. Duikers van de marine slaagden erin om ondanks slecht zicht en de sterke stroming een deel van het schip te doorzoeken, maar ze vonden tot dusver geen lichamen.

Sommige familieleden van vermiste opvarenden verwijten de regering te weinig werk te maken van de reddingsactie. Zo huurden 11 ouders naar eigen zeggen een boot om zelf naar het rampgebied naar varen.

De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won kreeg donderdag de volle laag toen hij de samengekomen familieleden van vermiste opvarenden een hart onder de riem wilde steken. Woedende ouders bekogelden de premier volgens Zuid-Koreaanse media met waterflessen en trokken aan zijn kleren.

Wanhoop over lot vermisten scheepsramp groeit
Wanhoop over lot vermisten scheepsramp groeit

'Hoe durft u hier te komen met uw kin omhoog?', schreeuwde iemand. 'Zou u ook zo reageren als uw eigen kind in dat schip zat?' Toen hij probeerde te vertrekken, werd Chung Hong-won tegengehouden door een vrouw. 'Ren niet weg, Eerste Minister. Vertel ons alstublieft wat u gaat doen', smeekte ze.

Oorzaak nog onbekend
Over de oorzaak van de ramp is nog niets bekend. Overlevenden zeggen dat ze een 'bonkend geluid' hebben gehoord. 'Er klonk een dreun en toen helde het schip plotseling over', aldus de 57-jarige Yoo. 'Beneden waren restaurants en winkels. De mensen die daar waren is het misschien niet gelukt om te ontsnappen', vertelde hij.

Eerdere berichten dat het schip te snel een bocht zou hebben gemaakt worden door de kustwacht ontkend. Evenmin werd bevestigd dat het veer te ver van zijn gebruikelijke route zou zijn afgeweken.

'Het spijt me erg en ik schaam me diep', zei een man die door zender YTN en persbureau Yonhap werd geïdentificeerd als de 60-jarige kapitein Lee Joon-seok op de Zuid-Koreaanse televisie. 'Ik weet niet wat ik moet zeggen.'

De kustwacht wil donderdag met deskundigen de mogelijke oorzaken van het ongeluk bespreken.

De Sewol was dinsdagavond vertrokken uit de westelijke havenstad Incheon en zou woensdag aankomen bij Jeju. De 325 scholieren aan boord zouden daar 4 dagen blijven. Ze zaten op school in Ansan, iets ten zuiden van de hoofdstad Seoel.

De 146 meter lange Sewol was in 1994 gebouwd in Japan. Het schip bood plaats aan ruim 900 opvarenden. Het ongeluk met de Sewol kan de grootste scheepsramp in 20 jaar worden voor Zuid-Korea. In 1993 kwamen 292 mensen om toen de veerboot Seohae zonk.

Familieleden van de opvarenden van het gezonken schip worden opgevangen totdat meer bekend is over het lot van de vele vermisten.
De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won wordt door bodyguards afgeschermd voor boze familieleden.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie