Familiedrama na geweigerde euthanasie

© Google Streetview

Twee keer had Robert (73) een aanvraag voor euthanasie ingediend voor zijn zieke echt­genote, maar twee keer werd die geweigerd. Dus heeft de man haar dinsdag zelf om het ­leven gebracht. Daarna pleegde hij zelfmoord.

rdb,

De 73-jarige Robert kampte volgens buren al een tijdje met een zware depressie. Zijn één jaar oudere vrouw, Nicole, kreeg een tweetal jaar geleden te maken met de ziekte van Alzheimer. Daardoor ging haar gezondheid snel achteruit. Ze moest verhuizen naar een verzorgingstehuis iets verderop.

Robert bleef alleen achter in het appartement en kon nooit de eenzaamheid het hoofd bieden. Bovendien zou hij al twee keer een aanvraag tot euthanasie hebben ingediend voor zowel zijn vrouw als zichzelf. Maar twee keer werd zijn aanvraag verworpen omdat zijn depressie geen reden was tot euthanasie.

Afscheidsbrieven

Dinsdagavond nam de zeventiger het heft in eigen handen. Hij haalde zijn vrouw weg uit het verzorgingstehuis en maakte het personeel wijs dat hij even ging wandelen met Nicole. Maar toen de dame niet terugkeerde, alarmeerde het personeel de politie. Ook de zoon van het koppel werd gecontacteerd. Hij kwam samen met de agenten ter plaatse in het appartement van zijn vader.

“Daar trof de politie afscheidsbrieven aan”, zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. “De lichamen van het koppel werden vrijwel onmiddellijk aangetroffen in hun garagebox in het appartementsgebouw. De man zou zijn echtgenote eerst om het leven hebben gebracht en vervolgens zichzelf van het leven hebben beroofd.”

Het parket liet een wetsdokter en een ballistisch deskundige ter plaatse komen. “Het onderzoek is nog lopende, maar naar alle waarschijnlijkheid hebben we te maken met moord gevolgd door zelfdoding”, aldus Van Wymersch.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen