© EPA

Portugal en Noord-Ierland plaatsen zich voor EK, Duitsland nog niet zeker

Wereldkampioen Duitsland is met nog één speeldag te spelen in de EK-kwalificatiecampagne nog niet zeker van het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk. De Mannschaft verloor immers ietwat verrassend in Ierland en is mathematisch nog niet zeker. Cristiano Ronaldo mag met Portugal wel al zijn vliegtuig boeken, net als Noord-Ierland. Zaterdag in Andorra kunnen ook de Rode Duivels zich in Groep B plaatsen voor de eindstrijd bij onze Zuiderburen.

vml

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Groep D: Duitsland bijt tanden stuk, nog niets beslist

Voor Duitsland was de opdracht simpel: winnen op bezoek bij Ierland en Muller en co mochten hun koffers alvast klaarzetten. Ierland moest evenwel ook winnen om zijn hoop op levend te houden. Wereldkampioen Duitsland startte dominant maar doelpunten bleven uit. Götze moest nog voor de rust geblesseerd naar de kant maar ook doelman Given viel voortijdig uit in een eerste helft waarin niet gescoord werd maar die wel aardig was om volgen. Ook na rust hadden de Duitser het niet onder de markt tegen de stugge Ieren. Meer zelfs, Shane Long van Southampton liet Dublin ontploffen door de Ieren in de 70ste minuut op voorsprong te brengen. De Duitsers konden niet meer scoren ondanks enkele kansen voor Müller, waardoor mathematisch nog niemand zeker is van kwalificatie.

Robert Lewandowski opende in Schotland al na twee minuten de score voor Polen. Op slag van rusten maakte Matt Ritchie echter gelijk. Steven Fletcher scoorde na rust de 2-1 maar opnieuw Lewandowski maakte vlak voor affluiten gelijk. Zijn elfde en twaalfde treffer al in deze EK-campagne,goed voor veertien (!) goals in vijf matchen... Duitsland speelt op de slotdag in eigen huis tegen Georgië, Polen en Ierland staan dan tegenover elkaar.

Georgië had niets meer te winnen tegen Gibraltar maar won wel met 4-0 van het kneusje uit de groep. Genk-speler Tornike Okriashvili scoorde in de 35ste minuut de 2-0 vanop strafschop. Vatsadze scoorde twee keer voor rust, Vatsadze legde de eindcijfers vast.

Groep F: The Green and White Army doet het

Noord-Ierland staat fier op kop in Groep F en verzekerde zich ook van deelname aan EK na de zege in Griekenland, dat een dramatische campagne speelt. Southampton-speler Davis scoorde twee keer, Magennis pikte ook zijn goaltje mee. Aravidis zorgde nog voor de Griekse eerredder maar The Green and White Army staat z ovoor het eerst sinds het WK van 1986 weer op een groot tornooi.

Voor het tweede ticket deed Roemenië een slechte zaak door 1-1 gelijk te spelen tegen Finland, Pohjanpalo leek zelfs voor een verrassende zege te zorgen maar Hoban maakte in de 90ste minuut gelijk. Omdat Hongarije won zijn de Roemenen nog niet zeker van de kwalificatie. De Hongaren kwamen nochtans op achterstand tegen de Faerøer maar na twee doelpunten van Böde moet ook hier de laatste speeldag uitsluitsel brengen.

Groep I: Cristiano Ronaldo zal er bij zijn

Portugal had zijn lot volledig in eigen handen. Een gelijkspel tegen Denemarken was voldoende maar Moutinho gaf de kwalificatie nog wat meer glans. Servië won het geladen duel tegen Albanië na een laat doelpunt van Kolarov. De Denen hebben al een wedstrijd meer gespeeld en komen niet meer in actie, waardoor Albanië het op de slotdag alsnog kan afmaken.

Frankrijk wint oefenmatch

Gastland Frankrijk moet geen kwalificatiewedstrijden spelen maar speelt wel steeds een oefenmatch tegen het land uit Groep I dat die speeldag ‘vrij’ is. Vanavond was dat Armenië en ‘Les Blues’ wonnen overtuigend met 4-0. Griezmann scoorde voor rust, Cabaye en tweemaal Benzema deden dat erna.