© Archief CC

Looise firma staat terecht voor sociale dumping Bulgaarse truckers: “211 euro loon per maand”

Voor de arbeidsrechtbank in Hasselt is donderdag een transportfirma uit Tessenderlo met maatschappelijke zetel in Tessenderlo moeten verschijnen op verdenking van sociale dumping. Met hun Bulgaarse dochterfirma stelde het Bulgaarse truckers te werk in België. Volgens vakbond BTB-ABVV streken de zeven vrachtwagenbestuurders 211 euro per maand op en verbleven ze in erbarmelijke omstandigheden. Met hun hulp vragen ze een vergoeding van 236.000 euro.

GeHo

De zaak ging in 2014 aan het rollen nadat het ABVV snelwegparkings bezocht op zoek naar Bulgaarse truckers. Samen met collega’s uit Bulgarije is er een klacht ingediend tegen de bewuste transportfirma. “Via een postbusbedrijf in hun thuisland kwamen de truckers naar België en kregen ze hun vrachtwagen in Tessenderlo. Voor de firma deden ze in België en in onze buurlanden transporten. Hun loon: 414 Lev of 211 euro per maand. Ze leefden in hun vrachtwagen in mensonwaardige toestanden. Als ze in het weekend al naar Tessenderlo konden terugkeren, moesten ze verblijven in een uitgeleefde caravan die de firma intussen afgebroken heeft. De zeven truckers werken er ook niet meer”, zegt Tom Peeters van het ABVV.

Gemandateerd door zeven Bulgaarse chauffeurs is er klacht ingediend bij de Arbeidsrechtbank om gelijke Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden te eisen. “De Bulgaarse dochterfirma is immers niet meer dan een constructie om aan de Belgische regelgeving te ontsnappen.”

De vrachtwagenbestuurders eisen samen 236.000 euro die ze te weinig gekregen hebben. ABVV berekende het loon waar zij recht op hadden. Het zevental was er tussen enkele maanden tot 2,5 jaar actief. “Voor een chauffeur eisen we daarom 111.000 euro”, klinkt het.

Vonnis over een maand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer