Manifestatie in Brussel voor vrijlating Palestijnse politieke gevangenen

Ter gelegenheid van de werelddag voor Palestijnse gevangenen hebben, volgens de organisatoren, een honderdtal personen donderdagavond gemanifesteerd op het Muntplein in Brussel. Ze vroegen de vrijlating van de Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen. Tijdens de manifestatie werden brieven van gevangenen voorgelezen.

Luk Vervaet, woordvoerder van het Comité van Families en Vrienden van Gevangenen, en initiatiefnemer van de bijeenkomst, zegt dat momenteel 5.224 Palestijnse politieke gevangenen in de cel zitten. "We willen dat ze niet vergeten worden en vragen hun vrijlating. Ook 210 kinderen tussen 12 en 18 jaar zitten gevangen."

Een duizendtal gevangenen zijn veroordeeld tot straffen van 20 jaar tot levenslang. "Sinds 1967 zijn meer dan 800.000 Palestijnen op zeker moment in hun leven in de gevangenis beland. Zo'n massale opsluiting komt nergens anders in de wereld voor."

Het comité klaagt ten slotte de bestuurlijke aanhouding aan, zonder beschuldiging of proces, die onbeperkt in de tijd kan zijn. Volgens het laatste rapport van mensenrechtenorganisatie Addameer gaat het momenteel om 183 personen.

Meest gelezen