Klok verzet naar winteruur

© ss

In de nacht van zaterdag op zondag zijn we overgeschakeld van zomeruur naar winteruur. Exact om 3 uur 's nacht werd de klok verzet naar 2 uur. Dit had een uurtje extra nachtrust tot gevolg, maar heeft dan weer tot nadeel dat het vanaf zondagavond een uurtje vroeger donker wordt.

jva

Met de ingang van het winteruur komt de menselijke biologische klok terug in het normale ritme, na twee dagen zou u terug gewend moeten zijn aan het veranderde tijdstip van slapengaan en opstaan. Een uurtje langer kunnen slapen vergemakkelijkt trouwens de transitie.

De overgang van winter- naar zomeruur zorgt voor meer aanpassingsproblemen: het slaapritme raakt sneller verstoord en er treden als gevolg sneller concentratie- en stressproblemen op. Ook problemen met de spijsvertering kunnen optreden.

Bezuiniging

Buiten de 28 EU-landen, zijn er nog 26 landen die wisselen tussen zomer- en wintertijd, waaronder de Verenigde Staten, Brazilië, Japan en Australië. De oliecrisis in 1973 was voor veel Europese landen een aanzet om definitief de zomertijd in de voeren, Nederland en België voerden deze maatregel door in 1977.

De gedachte achter zomertijd is bezuiniging. Door het verlengen van het natuurlijke licht zouden we in principe minder elektriciteit verbruiken. Dit argument is omstreden, tegenstanders van de tijdsveranderingen zien hier weinig graten in en menen dat het overschakelen op winter- of zomertijd het menselijke bioritme te sterk beïnvloedt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer