PREMIER LEAGUE. Belgen top in United-Chelsea, Lukaku scoort en wint

Chelsea heeft in de slotfase een overwinning weggegeven tegen Manchester United. Een kopbaldoelpunt van Drogba leek voldoende voor de overwinning, maar Van Persie maakte in de 94e minuut de 1-1. Everton weet weer wat winnen is. Het werd 1-3 in Burnley. Lukaku gaf een doelpunt weg, maar scoorde de tweede treffer. Manchester City liet dure punten liggen en ging met 2-1 onderuit op het veld van West Ham.

Chelsea leek 93 minuten lang op weg naar de zege tegen Manchester United, maar slikte in de 94e minuut alsnog de gelijkmaker in een dolle slotfase. Chelsea blijft wel ongeslagen, enkel tegen de twee ploegen uit Manchester (telkens 1-1) won Chelsea niet. Marouane Fellaini kreeg opnieuw een basisplaats van Louis van Gaal, net als Adnan Januzaj.

De twee Rode Duivels werden echter overschaduwd door onze landgenoot aan de overkant: Eden Hazard. Telkens Hazard aan de bal was, kroop Manchester United achteruit. Het was dan ook geen verrassing dat onze landgenoot aan de basis lag van het openingsdoelpunt. De Gea kon eerst nog schitterend redden op de poging van Hazard, maar op de daaropvolgende corner kopte Drogba binnen aan de eerste paal. De oude krijger (36 ondertussen) kreeg wel erg veel ruimte van zijn rechtstreekse tegenstander Rafael. Het was de duizendste treffer voor Chelsea onder leiding van José Mourinho, de assist kwam niet verrassend van Cesc Fabregas, die zo al acht assists achter zijn naam heeft.

Manchester United miste duidelijk Falcao, die geblesseerd moest afhaken voor deze topper. Ook Wayne Rooney bleef aan de kant, de Engelse spits was nog steeds geschorst. Maar in een dolle slotfase kwamen Louis van Gaal en co toch nog langszij. Ivanovic kreeg bij Chelsea een rode kaart na een fout aan de zijlijn. Op de daaropvolgende vrije trap kopte Fellaini nog op Courtois, maar Van Persie duwde de rebound alsnog tegen de touwen! Fellaini en Januzaj speelden een sterke partij bij United, aan de overkant waren het ook Rode Duivels Hazard en Courtois die met de hoofdpunten gaan lopen na een sterke prestatie.

Manchester United blijft na dit gelijkspel wel in de middenmoot van het klassement hangen, met 13 punten staat het pas achtste. Chelsea heeft nu al 10 punten meer dan United, enkel Southampton kan enigszins volgen en staat vier punten achter Chelsea.

Everton kan weer winnen

Everton begon goed aan de wedstrijd in Burnley. Al na 4 minuten scoorde Samuel Eto’o de openingstreffer voor de Toffees. Lukaku gaf na twintig minuten echter veel te makkelijk de bal weg. Burnley counterde en scoorde de gelijkmaker. De Rode Duivel was veel te diep teruggezakt en had een slechte balcontrole in huis. Lukaku kon de schuld voor gelijkmaker dus op zich nemen. Nog voor de rust zette de jonge spits zijn foutje echter recht. Hij bleef koel in de zestien en vloerde keeper Heaton met een boogballetje. Kort voor het einde van de match lukte Eto’o zijn tweede treffer en zette de 1-3 eindstand op het bord.

Tottenham lijdt pijnlijke nederlaag

Tottenham blijft in het sukkelstraatje. De ploeg uit Londen kent een bijzonder wisselvallig seizoen en verloor op de negende speeldag met 1-2 in het eigen White Hart Lane. Newcastle lijkt uit het dal te kruipen en springt met twee opeenvolgende overwinningen weg uit de bodem van het klassement. Adebayor opende de score bij Tottenham, maar in de tweede helft maakte Ameobi meteen na zijn invalbeurt de gelijkmaker. Perez maakte de tweede goal voor Newcastle en bezegelde het lot van Tottenham. Bij Tottenham speelden Vertonghen en Chadli de hele wedstrijd, Dembele bleef op de bank.

Liverpool kan niet winnen

Liverpool was de betere ploeg tegen Hull, maar kreeg er gewoon geen bal in. Onder andere Mario Balotelli kreeg enkele uitstekende kansen, maar de Italiaan wacht nog steeds op zijn eerste goal voor The Reds. Mignolet moest weinig grote reddingen maken, maar stond er voor zijn team wanneer dat nodig was.

Alderweireld blijft verbazen met Southampton

Alderweireld won wel. Alweer, want Southampton heeft na negen speeldagen al negentien punten. Het springt daardoor over Man City naar plek twee, gedeeld met West Ham. Deze keer was Stoke City het slachtoffer. Sadio Mané scoorde na 33 minuten het enige doelpunt in de 1-0 zege voor Southampton.

Ook Arsenal pakte drie punten. Sunderland was een maatje te klein voor The Gunners, die met 0-2 wonnen dankzij twee goals van Alexis Sanchez. Ritchie De Laet en Leicester verloren met 2-0 van Swansea. De Laet speelde de hele match maar kon niet voorkomen dat Wilfried Bony twee keer scoorde.

Kompany verliest tegen Kouyaté

West Ham domineerde in de eerste helft en mocht dan ook met een 1-0 voorsprong gaan rusten. Amalfitano had de Hammers na 21 minuten op voorsprong gebracht, een binnentikker na een schitterende actie op rechts van de Ecuadoraanse WK-sensatie Enner Valencia.

Na de pauze drong City aan, maar het was Diafra Sakho die een kwartier voor affluiten met een rake kopbal de 2-0 op het bord zette. Even was er twijfel of het leer helemaal over de doellijn was gegaan, maar de doellijntechnologie bracht uitsluitsel waardoor Upton Park de zege al kon ruiken. De Citizens reageerden met het mes op de keel en amper twee minuten later bracht de Spaanse international David Silva na een knappe persoonlijke actie de spanning terug in de wedstrijd: 2-1. City, met aanvoerder Vincent Kompany aan de zijde van de Fransman Eliaquim Mangala (ex-Standard) de hele wedstrijd tussen de lijnen, geraakte echter niet verder dan de aansluitingstreffer. Kompany pakte vlak voor de pauze geel en flirtte in de tweede helft enkele keren met de uitsluiting. Bij de thuisploeg vierde Cheikhou Kouyaté (ex-Anderlecht) na de pauze zijn rentree na een liesblessure.

Na de tweede competitienederlaag van het seizoen ziet Manchester City titelconcurrent Chelsea mogelijk nog wat verder uitlopen. De huidige competitieleider moet dan zondag wel punten pakken in de topper op het veld van Manchester United. Momenteel volgt City, de regerende landskampioen, reeds met vijf punten achterstand op de Londense leiders op de tweede plaats in de Premier League.

West Ham United is aan een uitstekend seizoen bezig en nadert in de stand met zestien punten tot op één punt van City.