En toen was er te veel licht

Discreet en onopvallend. Om een mogelijke dader te bespieden moet een politieagent best zoveel mogelijk op de achtergrond opereren. Maar dan moet het materiaal waarover hij beschikt dat wel toelaten. En daar wringt momenteel het schoentje bij de Nederlandse Nationale Politie. Die heeft immers een bestelling politiewagens geleverd gekregen, waarbij de koplampen niet gedoofd kunnen worden. Zo krijgen criminelen het dus wel erg makkelijk om te ontsnappen.

Ronald Jacobs in een blog op de website van de politievakbond ACP: "Want, wat schetst de verbazing van de collega’s, de verlichting kan niet uit. De koplampen branden altijd. En geloof maar niet dat een dergelijk probleem snel wordt verholpen. Daar zijn geen bonnen voor, het staat niet in de voorschriften en dus blijven de lampen branden."

"Tot grote frustratie van de collega’s ontsnapte daardoor een inbreker, konden ze niet mee naar de aanhouding van een vuurwapengevaarlijke verdachte en escaleerde een inzet op de achterhand, omdat ze onbedoeld zichtbaar waren. En dat allemaal in één week."

"Knipten we vroeger wat draden door om het zelf op te lossen, tegenwoordig moet je uitkijken dat je daar niet voor wordt ontslagen", aldus de verontwaardigde man nog.

Politiewoordvoerster Monique Matze erkende op nieuwswebsite De Stentor dat er problemen zijn: "Voor een deel van de nieuwe politievoertuigen is niet in het eisenpakket opgenomen dat de verlichting uitgezet moet kunnen worden. Meerdere eenheden hebben strubbelingen gemeld."

Om hoeveel wagens het gaat, is niet meteen duidelijk. Wel zou er intussen een mogelijkheid zijn om het euvel te verhelpen, aldus de woordvoerster nog.

AP2013

Meest gelezen