Direct naar artikelinhoud

Nog irritanter dan een gewone bucketlist: eentje die viral gaat

Nog irritanter dan een gewone bucketlist: eentje die viral gaat
Beeld de Volkskrant

Er blijkt iets te bestaan dat nog irritanter is dan het fenomeen bucketlist, en dat is het fenomeen bucketlist die viral gaat op Twitter. Zat ik me al jaren te ergeren aan mensen die vertelden dat ze op een crossfietstocht door IJsland waren geweest, dan een tevreden gezichtje trokken, met hun vingers een denkbeeldig vinkje in de lucht zetten en 'bucketlist' zeiden, blijkt het allemaal nog erger te kunnen.

In een Amerikaans pashokje werd de 'Summer Bucketlist 2017' van, zeer waarschijnlijk, een tienermeisje gevonden. Hoezo zeer waarschijnlijk een tienermeisje? Omdat verder niemand zijn bucketlist schrijft met donkergroene en lichtgroene stiften. In bubbelletters. En überhaupt de tijd heeft om een enorme bucketlist voor de zomer te maken, waarop doelen staan als 'een giraffe aaien' en 'gigantisch waterballonnengevecht houden'. En die ook echt afvinken als iets gelukt is (rond de tijd dat het meisje haar lijst verloor was het al gelukt om 'een beetje bruin' te worden, om een afspeellijst voor de zomer te maken en 'de hele tijd dronken' te zijn).

Ik heb, net als de rest van het internet, een tijdje naar die lijst zitten kijken, en voelde me afwisselend ontroerd, jaloers, verbaasd, onder de indruk en zwaar geïrriteerd.

Ontroerd: omdat het best schattig is dat iemand het ernstige doel stelt om zeven bikini's te kopen en een briefje met boodschap aan een ballon vast te binden.

Jaloers, omdat, tja, de fase van mijn leven voorbij is waarin ik me ten doel kan stellen om een limonadekraampje met Zoe te openen, een superwild verjaardagsfeest te vieren, dronken naar een pretpark te gaan en acht hoerige foto's voor Instagram te maken. Ook omdat ik, in de fase waarin dat allemaal nog wél kon (oké, er was nog geen Instagram, maar de fotografie was wel net uitgevonden), ik het niet durfde.

Ik heb, net als de rest van het internet, een tijdje naar die lijst zitten kijken

Ik was verbaasd over die lijst omdat iemand die zich als zomers doel stelt om '17 keer dronken en stoned tegelijk te zijn' en 'twee keer iemand te pijpen', toch óók het doel 'in de achtertuin kamperen' kan hebben. Onder de indruk omdat een meisje de moeite had genomen dit allemaal op te schrijven in lichtgroene én donkergroene stift.

En geïrriteerd, niet zozeer door de lijst zelf, maar door de vele, vele twitteraars en bloggers die een hoge vorm van internetpoëzie zagen in 'een limonadekraam met Zoe openen' en vooral in 'een giraffe aaien', die dit alles zichzelf onmiddellijk als #goals gingen stellen, beweerden dat ze vier uur naar die lijst hadden gestaard en dat dit was waar het allemaal eigenlijk om draaide in de zomer, of eigenlijk in het leven. Een giraffe aaien.

En verder was ik geërgerd omdat iedereen nu vast op zijn bucketlist gaat zetten dat hij ooit een bucketlist wil maken die óók viral gaat.

Vele twitteraars en bloggers zagen een hoge vorm van internetpoëzie