Klacht tegen Aquino-speurders kan monsterproces snel stilleggen

© BELGA

Als Sven Mary, de raadsman van Silvio Aquino uit Maasmechelen, maandag effectief een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter in Hasselt heeft ingediend, kan dinsdag bij de start van het monsterproces met 38 verdachten het proces snel stilliggen.

Guy Stevens

Dat is een van de mogelijke gevolgen voor het proces, waarvoor de Hasseltse rechtbank een maand heeft uitgetrokken. De klacht zou tegen de speurders van de federale gerechtelijke politie van Hasselt gericht zijn. Het proces gaat over een grootschalige cocaïnetrafiek tussen Zuid-Amerika en België.

Illegale opsporingstechnieken

De verdediging van Silvio Aquino, die met drie broers terechtstaat, meent dat de onderzoekers voor ons land illegale opsporingstechnieken gebruikt hebben. Volgens de krant Het Belang van Limburg zouden de speurders met een burgerinfiltrant gewerkt hebben en net het inschakelen van burgers bij undercoveroperaties is in ons land verboden.

Maandag wist het federale parket alvast niet of er effectief een klacht met burgerlijke partijstelling was ingediend. De persrechter in Hasselt liet weten dat dinsdagmorgen bij de start van het proces zal blijken of er een klacht is ingediend.

Als die klacht er echt is, dan is het mogelijk dat dit eerst onderzocht moet worden alvorens het proces effectief kan starten. Het ziet er naar uit dat de verdediging sowieso nog andere procedurele argumenten zal opwerpen, waardoor het proces nog obstakels zal moeten overwinnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen