België en Frankrijk wisselen informatie uit over Syriëstrijders

België en Frankrijk gaan informatie uitwisselen over de zogenoemde "Syriëstrijders". De ministeries van Buitenlandse Zaken van beide landen gaan daarover de komende dagen gesprekken voeren. Dat meldde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Zijn Franse ambtgenoot, Laurent Fabius, zei gisteren dat enkele gijzelnemers van vier Franse journalisten, die na tien maanden gevangenschap zaterdag in Syrië zijn vrijgelaten, Frans spraken. De minister herhaalde ook dat "Fransen, Belgen, Italianen, Europeanen in het algemeen" naar Syrië zijn vertrokken om de jihad te voeren.

"We weten dat Belgische burgers strijden in de rangen van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) en we willen de informatie waarover we beschikken, confronteren met de Franse autoriteiten", aldus Reynders. "We weten niet of Belgen betrokken waren bij de ontvoering van Franse journalisten, maar westerlingen waren dat in ieder geval."

Alle informatie die verkregen wordt bij de ontmoeting, zal aan het federaal parket worden overgemaakt, voor het juridisch vervolg in België, aldus nog de minister. "Juridische onderzoeken moeten onmiddellijk kunnen worden geopend als Belgen deelnemen aan ontvoeringen of acties tegen hulpverleners of journalisten", aldus Reynders.

Meest gelezen