Direct naar artikelinhoud

App stelt diagnose aan de hand van babypoep

Er is sinds kort een nieuwe app voor ouders die vrezen dat hun baby aan de ernstige leveraandoening BA lijdt. PoopMD stelt een diagnose aan de hand van de kleur poep van het kind.

App stelt diagnose aan de hand van babypoep
Beeld anp

Biliaire atresie (BA) is een zeldzame leveraandoening bij zuigelingen. Jaarlijks worden in Nederland zo'n 10 baby's met BA geboren. De aandoening zorgt ervoor dat gal in de lever ophoopt, waardoor het orgaan het kan begeven. BA is in principe goed te behandelen, maar dan moeten artsen er wel op tijd bij zijn.

Vaak is witte of kleikleurige poep het eerste teken van de aandoening. Omdat veel ouders niet weten dat het van belang is de luier van hun baby na te lopen, wordt BA geregeld te laat ontdekt. Om daar verandering in te brengen, ontwikkelden gastrologen van de Johns Hopkins University in Baltimore de app PoopMD.

Met de gratis app voor Android en iOS kunnen ouders de poep van hun kind vergelijken met foto's van 'gezonde' en 'zieke' poep. Daarnaast herinnert PoopMD ze eraan om de kleurcontrole om de twee weken uit te voeren. Verder is het mogelijk om gemaakte foto's meteen naar een kinderarts te sturen.

App stelt diagnose aan de hand van babypoep
Beeld ANP