out: Oliver Norwood

84' Wissel

in: Josh Magennis
out: Gareth McAuley
Start wedstrijd 18:00 Plaats Parijs Stadion Parc des Princes Toeschouwers 44 342 Scheidsrechter Martin Atkinson

Brexit voor Noord-Ierland, Wales wacht op Rode Duivels

Als de Rode Duivels zondag winnen, is Wales de tegenstander in de kwartfinale . Na een matige partij bezegelde Gareth McAuley met een eigen doelpunt het lot van Noord-Ierland. 1-0 was de eindstand na een teleurstellende partij.

De eerste helft in het Parc des Princes was een slaapverwekkende vertoning. Gareth Bale en Aaron Ramsey konden de Noord-Ierse muur niet slopen en het waren zelfs de Noord-Ieren die de beste kansen kregen. De Welshe doelman Wayne Hennessey liet zich echter niet verschalken door een afstandsschot van Jamie Ward en een poging van Dallas. Aan de overkant hadden de Noord-Ierse verdedigers weinig moeite om Gareth Bale in toom te houden. De sterspeler van Real Madrid kwam maar moeilijk in de wedstrijd. Een 0-0 ruststand was dan ook het logische gevolg.

Bale en Ramsey vieren. Foto: REUTERS

Ook na de pauze was er niet meteen vuurwerk. Vokes kreeg na acht minuten een prima kopkans, maar het vizier van de spits stond niet op scherp. Bale mocht het vervolgens iets voor het uur proberen vanop zo’n 27 meter, maar zijn uitstekende vrije trap werd gepareerd door McGovern. Verlengingen leken onafwendbaar, maar plots kon Bale toch beslissend zijn. Een kwartier voor tijd kreeg hij veel ruimte op links en zijn strakke voorzet richting Robson-Kanu was perfect. McAuley moest wel ingrijpen, maar tikte de bal ongelukkig in eigen doel. Bondscoach Michael O’Neill gooide er nog extra aanvallers in, al liet hij Will Grigg opnieuw op de bank. De wissels rendeerden echter niet, Wales pakt de scalp van Noord-Ierland zonder te overtuigen.

Als de Rode Duivels zondag Hongarije opzijzetten, krijgt het dus Bale en co voor de kiezen. Die wedstrijd vindt plaats in het Stade Pierre Mauroy in Lille, de stad waar Eden Hazard en Divock Origi doorbraken. Wales won dan wel, maar overtuigde niet. Dat kan de Rode Duivels moed geven, al moeten ze zelf eerst afrekenen met de Hongaren.