Farage in mei over brexit: "Wil tweede referendum als uitslag 52-48 is"

Een uitspraak die Nigel Farage vorige maand over het brexit-referendum heeft gedaan, begint hem nu te achtervolgen. De Ukip-leider zei toen dat hij een tweede referendum wou indien de uitslag te nipt zou zijn, zoals... 52 versus 48 procent. Ook een andere uitspraak over de NHS beroert de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk.

Hij kraaide victorie als nooit tevoren na de bekendmaking van de uitslag van het brexit-referendum: Nigel Farage, de flamboyante leider van de Britse eurosceptische partij Ukip. Een nipte meerderheid van de Britten heeft dan ook gekozen voor een vertrek uit de Europese Unie.

Om een nieuw referendum vraagt hij niet. Nochtans is dat precies wat hij nauwelijks een maand geleden wel nog wou indien de uitslag te nipt zou zijn, zij het dan in het voordeel van het "remain"-kamp".

"Een uitslag van 52 versus 48 procent betekent unfinished business, verreweg", vertelde hij op 16 mei aan de Mirror. "Als het "remain"-kamp wint met twee derden van de stemmen versus een derde voor het "leave"-kamp, is de zaak wel beslecht."

Opvallend: 52 versus 48 procent is precies de uitslag van het referendum van donderdag, maar dan wel in het voordeel van het "leave"-kamp.

National Health Service (NHS)

Een andere uitspraak die Farage gisteren deed, beroert eveneens de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk. Nauwelijks enkele uren na de bekendmaking van de uitslag van het referendum, kon hij niet garanderen dat de 350 miljoen pond (431 miljoen euro) die het Verenigd Koninkrijk per week aan de EU geeft, nu naar de National Health Service (de Britse gezondheidszorg) zal gaan. Zelf maakte hij dan wel geen deel uit van de officiële "leave"-campagne, het is precies met dit argument dat dit kamp actief campagne vóór de brexit heeft gevoerd.

"De 350 miljoen pond die we elke week naar de EU sturen, wat we nu niet langer moeten doen, kun je garanderen dat dit geld voortaan naar de NHS zal gaan", vroeg Susanna Reid hem op de man af in "Good morning Britain" op ITV.

"Ik kan dat niet garanderen en zelf zou ik die belofte nooit hebben gemaakt", luidde zijn antwoord. "Het is een van de fouten die de "leave"-campagne heeft gemaakt."

"Dus nadat 17 miljoen mensen voor "leave" hebben gestemd, ik weet niet hoeveel mensen dat hebben gedaan op basis van die belofte, maar het was een gigantisch onderdeel van de "leave"-propaganda, vertel je me nu dat dit een fout was?", repliceerde Reid perplex.

Meest gelezen