Trump dreigt met “zware straf” voor Assad als hij opnieuw eigen burgers aanvalt

© AP

Volgens bronnen van de Amerikaanse overheid plant het regime van president Bashar al-Assad een nieuwe chemische aanval op zijn eigen burgers. Dat is niet naar de zin van het Witte Huis, dat laat weten dat Assad een “zware prijs zal betalen” als het zover zou komen.

Guy Stevens

In de mededeling van het Witte Huis staat dat de Amerikanen in Syrië vaststellen dat dezelfde voorbereidingen getroffen worden als in april. Toen viel het regime van de president met chemische wapens zijn eigen bevolking aan. Er stierven tientallen Syriërs, waaronder heel wat kinderen.

© Photo News

“Zoals we al vaker gezegd hebben, is de VS in Syrië om terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) te elimineren”, staat in de mededeling. “Als Assad toch een andere massamoord pleegt met chemische wapens, zullen zijn leger en hijzelf daar een hoge prijs voor betalen.”

Het is erg ongewoon dat vanuit de VS een dergelijk statement komt, maar meer commentaar wilden de woordvoerders er in het Witte Huis niet over geven. “De mededeling spreekt voor zich zeggen ze.”

Als het statement al iets duidelijk maakt, is het dat Trump en co de dreiging van Syrië ernstig nemen, zegt Nikki R. Haley, Amerikaanse ambassadeur binnen de Verenigde Naties, op Twitter. “Nieuwe aanvallen zullen aan Assad geweten worden, net als Rusland en Iran, die hem steunen in het doden van zijn eigen bevolking.”

In april hebben de VS een aanval uitgevoerd tegen een Syrische legerbasis, van waar de vliegtuigen vertrokken zouden zijn die op 4 april chemische wapens gedropt zouden hebben op de door de rebellen gecontroleerde stad Khan Sheikhoun. Damascus ontkent achter de aanval te zitten.

Rusland: “Ontoelaatbaar dreigement”

Dat de Verenigde Staten het Syrische regime waarschuwen voor represailles als het opnieuw een chemische aanval uitvoert, is volgens Rusland een “ontoelaatbaar dreigement”. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov dinsdag gezegd.

Volgens Peskov kon de verantwoordelijkheid van die aanval nooit aan Assad toegewezen worden, wegens gebrek aan “onafhankelijk onderzoek”. “Als er geen onderzoek is, is het beschuldigen van Assad onmogelijk, onwettelijk en onjuist”, aldus Peskov.

Hij kent naar eigen zeggen de redenen of bewijzen niet waarop Washington zich zou baseren om Assad nu de wacht aan te zeggen. “Ik heb geen informatie over een chemische dreiging.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen