Navo-baas waarschuwt voor verdere besparingen op defensie

© AFP

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft maandag de parlementsleden van de lidstaten van de militaire alliantie gewaarschuwd voor verdere besparingen op defensie.

rdc

In een toespraak voor de Parlementaire Assemblée van de Navo in Den Haag wees Stoltenberg op het Russische optreden in Oekraïne en het geweld in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. ‘In vrediger tijden is het juist om minder uit te geven voor defensie, maar we leven niet in vredige tijden. Dus is het juist om de besparingen te stoppen en meer te investeren in onze defensie.’

Stoltenberg merkte op dat Rusland zijn defensieuitgaven in de voorbije vijf jaren met vijftig procent verhoogde en nog verdere versterking plant. In diezelfde tijd zijn de defensie-uitgaven in de Navo met 20 procent gedaald, zo stelde de Noor, die ook wees op het onevenwicht binnen de alliantie, waar de Verenigde Staten veel meer investeren dan de Europese partners.

De Navo-lidstaten hebben zichzelf opgelegd om tegen 2024 twee procent van het bbp aan defensie te spenderen. Momenteel halen enkel de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Griekenland en Estland die drempel. België daarentegen plant verdere besparingen. De uitgaven zouden tegen 2019 terugvallen tot 0,5 procent van het bbp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen