Groot-Brittannië wil antiterreurwetgeving gevoelig verscherpen

© AP

© REUTERS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May wil de antiterreurwetgeving in haar land gevoelig verscherpen, nu de terroristische dreiging is toegenomen.

rdc

Met de nieuwe wet zouden terreurverdachten in de toekomst kunnen gedwongen worden om het land te verlaten. Bovendien zullen Britse grenscontroleurs de paspoorten van Britten en buitenlanders 30 dagen kunnen intrekken als er een vermoeden bestaat dat de verdachte deel zal nemen aan terroristische activiteiten in Irak of Syrië.

Daarnaast wil de minister van de luchtvaartmaatschappijen de vluchtgegevens ontvangen. ‘Voor maatschappijen die hier niet aan meewerken, bestaat de kans dat ze niet meer op Groot-Brittannië mogen vliegen’, zegt May. De voorstellen worden woensdag besproken in het Lagerhuis.

De nieuwe wet zal het verzekeringsmaatschappijen verbieden om het risico op het betalen van losgeld te verzekeren. Daarnaast komen mensen die verdacht worden van medewerking aan terroristische activiteiten op een ‘No-Fly’-lijst terecht. Zij zullen het land niet meer kunnen betreden.

Tot slot worden internetproviders verplicht om de IP-adressen vrij te geven wanneer iemand van terrorisme verdacht wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen