"Met tranen in de ogen een historische avond beleefd"

De Tsjechische publieksfavoriet Lukáš Vondrácek heeft een verpletterende versie van het derde concerto van Sergej Rachmaninov gespeeld op de vierde finaleavond van de Koningin Elisabethwedstrijd. Eerder op de avond maakte de Amerikaan Larry Weng indruk met een fysiek uitputtende opvoering van concerto n. 2 van Brahms, maar de meest virtuoze vertolking van de avond was duidelijk die van Vondrácek.

De vierde finaleavond van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano is met een klein half uur vertraging van start gegaan wegens de verkeerschaos in Brussel. De Amerikaanse pianist Larry Weng koos als eerste pianist van de avond voor een uitputtend programma.

Na het opgelegde werk "A butterfly's dream" van Claude Ledoux bracht Weng concerto n. 2 van Johannes Brahms, het langste concerto in de hele wedstrijd. Het concerto van Brahms was een uitputtingsslag van meer dan vijftig minuten in Bozar.

Weng was na afloop bijzonder tevreden over zijn optreden. "Het ging zoals ik gehoopt had. Het concerto van Brahms is niet alleen een lang en moeilijk stuk, maar het is ook moeilijk om het samen met het orkest te spelen. Toch ben ik heel tevreden", aldus de in China geboren pianist.

"Het is heel warm in de zaal en ik heb heel hard gezweet. Het was een uitputtingsslag, maar ik heb ervan genoten. Concerto n. 2 van Brahms is een van de mooiste stukken die geschreven zijn. Er zit alles in. Ik ben heel blij dat ik het hier heb kunnen spelen met een groot orkest voor een groot publiek."

"Toch was het moeilijk om zo lang geconcentreerd te blijven, zeker omdat ik eerst het opgelegde werk moest spelen. Het was een moeilijke combinatie. Ik heb het wel goed ingeoefend, maar ik werd mentaal op de proef gesteld", besluit een tevreden Weng.

"Begin stug en nerveus, daarna genieten"

De analisten van Canvas waren ook onder de indruk van de charmante Amerikaanse pianist, maar Weng is niet hun grootste favoriet voor de eindoverwinning.

Liebrecht Vanbeckevoort is onder de indruk van zijn prestatie, maar plaatst ook enkele kanttekeningen. "Ik hou van deze jongen op en naast het podium. Hij heeft heel goed samengevat wat zo een Brahms betekent op een wedstrijd. Ik ben onder de indruk van zijn prestatie, maar In het eerste deel kwam zijn spel stug en strak over. De generositeit van Brahms kwam niet tot uiting. Daarna ging het steeds beter met een indrukwekkend tweede en derde deel."

Jef Neve trad Vanbeckevoort bij. "Larry Weng was tijdens de uitvoering van het verplichte werk en bij het begin van zijn concerto heel nerveus. Daarna ging het beter en zag je hem genieten van zijn optreden", aldus Neve.

Mathilde in tranen na Rachmaninov van Lukáš Vondrácek

De tweede finalist van de avond werd onthaald op luid applaus. Publieksfavoriet Lukáš Vondrácek bracht een verbluffende lezing van het opgelegde werk van Claude Ledoux en imponeerde met zijn interpretatie van concerto n.3 van Sergej Rachmaninov.

"Wat een memorabele uitvoering van het derde concerto van Rachmaninov. Vondrácek heeft dingen laten horen in het stuk die we nog nooit gehoord hebben en dat aan een rotvaart", zei Katelijne Boon na de staande ovatie voor de Tsjechische pianist.

De pianist kreeg een daverend applaus in Bozar en beroerde heel wat harten. Onder anderen koningin Mathilde en analist Jef Neve waren tot tranen toe geroerd na het optreden.

"Ik denk dat dit een historische avond is. Ik heb echt tranen in mijn ogen gehad. Deze man heeft van de eerste tot aan de laatste noot muziek gespeeld. Het was fantastisch. Na het opgelegde werk vroeg ik mij af of hij dit kon volhouden. Alles wat hij heeft gedaan, ademt. Hij heeft niks fout gedaan", reageert de verblufte Jef Neve na afloop.

Liebrecht Vanbeckevoort treedt Neve bij. "De prestatie van Lukáš Vondrácek grenst aan het onwaarschijnlijke. Het orkest is tot het uiterste gedreven door de pianist." Zaterdag wordt de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016 bekendgemaakt. Er komen de komende twee dagen nog vier finalisten aan bod in Bozar.

Meest gelezen