De Croo: "Uitspraken van Francken vind ik ongepast"

Het genoegen dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) schept in de scherpe daling van het aantal vluchtelingen in ons land, is ongepast. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) gezegd in "De afspraak".

"Hier heb ik van gedroomd." Dat laat Francken vandaag in Het Laatste Nieuws optekenen in een reactie op de scherpe duik in het aantal asielaanvragen in ons land. Ook in De Morgen geeft hij aan hierover opgelucht te zijn.

Die houding weet minister De Croo maar matig te appreciëren, ook al omdat hij recent met eigen ogen de schrijnende situatie van oorlogsvluchtelingen in Libanon heeft aanschouwd.

"Deze uitspraken vind ik ongepast", zei hij vanavond in "De afspraak". "Het is ongepast te zeggen dat België het goed doet omdat minder vluchtelingen hierheen komen. Ik vind het een grote fout om onszelf op de borst te kloppen als je weet pessimisme heerst in het Midden-Oosten."

"Turkije gaat de verkeerde kant uit"

Ook over de samenwerking tussen de Europese Unie en het Turkije van president Recep Tayyip Erdogan om de vluchtelingencrisis aan te pakken, was De Croo duidelijk. "We moeten samenwerken, maar we mogen onze principes niet verloochenen. Fundamentele waarden als vrijheid van meningsuiting en holebirechten staan zwaar onder druk in Turkije. Het land gaat de verkeerde kant uit."

Meest gelezen