Protestbeweging in Frankrijk wordt grimmiger

In de Franse hoofdstad Parijs is een betoging tegen de hervorming van de arbeidswet ontsierd door relletjes. Een aantal gemaskerde manifestanten had het traject van de betoging verlaten. Toen ze etalages en stilstaande auto's begonnen te vernielen, kwam de politie tussenbeide. 16 heethoofden zijn opgepakt. Ook op andere plaatsen in Frankrijk verhardt de toon.

Volgens verschillende Franse media ging het in Parijs om een 100-tal gemaskerde betogers aan de kop van de betoging die plots afweken van het betogingsparcours. Ze sloegen etalages in, vernielden auto's, gooiden glascontainers om en bekogelden de politie met verf en flessen.

De ordediensten lieten niet betijen en zetten traangas in tegen de heethoofden. 16 brokkenmakers zijn opgepakt, waarop de rest terugkeerde naar het oorspronkelijke betogingsparcours.

Onder de opgepakte heethoofden bevinden zich volgens tv-zender BFMTV ook drie mannen die betrokken waren bij de aanval op een politievoertuig in de buurt van de Place de la République, vorige week.

Lees verder onder de video.

Volgens de organisatoren waren er 1,2 miljoen manifestanten in heel Frankrijk. De politie heeft het over 390.000 betogers.

Protestbeweging grimmiger

Niet alleen in Parijs is de sfeer grimmig. In Fos-sur-Mer, aan de Middellandse Zee, is een betoger gewond geraakt toen een auto inreed op een wegblokkade. Het 51-jarige slachtoffer is per helikopter naar het ziekenhuis overgebracht, de autobestuurder sloeg op de vlucht maar heeft zich later aangeboden op een politiecommissariaat. Hij zit nu in de cel.

In Bordeaux, in het zuidwesten van het land, hebben en 300-tal actievoerders een politiecommissariaat aangevallen. Ook hier zijn auto's beschadigd en verschillende ruiten ingeslagen.

Ook in Nantes was het prijs. Daar raakten de ordediensten slaags met betogers op de Place de la République, en daarbij is traangas ingezet. Het ging om een betoging die niet was toegelaten door de lokale autoriteiten.

In Lyon hebben betogers een bankkantoor met verf beklad.

Meest gelezen