Te koop: Zweeds galjoen, zo goed als nieuw

In Zweden staat de "Götheborg", een replica van een galjoen uit de 18e eeuw, te koop. De stichting Ostindiefararen die het schip uitbaat, zit in financiële problemen en moet het zeilschip van de hand doen. Hoeveel de stichting vraagt, is nog niet duidelijk.

"Het is een droeve beslissing, maar de economische omstandigheden laten niet toe om het schip te behouden", zegt Lars G. Malmer, de voorzitter van de stichting Ostindiefararen, die de eigenaar is van de "Götheborg". Het onderhoud van het schip zou te veel kosten.

De "Götheborg" is een driemaster van 50 meter lang en 11 meter breed met een bemanning van 80 manschappen. Het schip werd tussen 1995 en 2004 gebouwd en is een replica op ware grootte van een schip uit de 18e eeuw. Sinds 2005 heeft de moderne versie al een reis naar China en nam het ook deel aan grote zeilmanifestaties. Sinds 2008 werd het vooral gebruikt als opleidingsschip voor matrozen.

Het oorspronkelijke schip is in 1745 na de terugkeer van een reis naar China gezonken in de haven van de thuisstad Göteborg. Dat wrak werd in 1984 ontdekt en werd daarna gelicht. Op basis van de overblijfselen kon een moderne versie gebouwd worden.

Het origineel galjoen was eigendom van de Zweedse Oost-Indische Compagnie die in 1731 was opgericht. Die maatschappij was kleiner dan de meer illustere Engelse en Nederlandse tegenhangers, maar was wel lange tijd de grootste maatschappij in Zweden. Het bedrijf was vooral actief in de handel van Chinese thee, porcelein en textiel. In 1813 werd de maatschappij opgedoekt.

Meest gelezen