Belgische Roeibond hoopt toch drie roeiers in Rio te krijgen

© BELGA

De Belgische Roeibond heeft donderdag meegedeeld dat er vrijdag toch nog geen beslissing zal genomen worden over de olympische selectie. Zowel skiffeur Hannes Obreno als de lichte dubbeltwee Tim Brys en Niels Van Zandweghe wonnen dinsdag hun finale van de olympische kwalificatieraces, maar België mag van de wereldroeibond slechts één boot afvaardigen.

De Belgische bond hoopt nu de FISA toch nog te kunnen vermurwen en geeft voor de zekerheid beide boten mee met het transport richting Rio. De uiteindelijke beslissing moet voor de FISA en het IOC ten laatste op 10 juni vallen. Uiteraard hoopt België dat er geen selectie moet komen en dat Obreno en de lichte dubbeltwee allebei zullen mogen starten. De Belgische Roeibond wil komend weekeinde tijdens de World Cup regatta in Luzern proberen te onderhandelingen op het hoogste niveau om tot de meest gunstige oplossing te komen.

“We willen alle mogelijke wegen bewandelen en alle opties aftoetsen om kost wat kost te vermijden dat we met een pijnlijke beslissing naar onze toproeiers moeten stappen. Het valt dus nog niet te zeggen wanneer de de beslissing zal vallen”, laat Johan Blondelle, voorzitter van de nationale Sportechnische Commissie, nog alle mogelijkheden open.

Nederlanders starten petitie

Ondertussen beweegt er ook veel bij de atleten en dit zowel in als buiten België. De Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale, vijfvoudig wereldkampioen en regerend olympisch kampioen werd in zijn verontwaardigde reactie aan het adres van de FISA door veel internationale toproeiers en coaches gevolgd. Zo sloot de Noor Olaf Tufte, olympisch skiffkampioen 2004 en 2008 en meervoudig wereldkampioen zich meteen bij de mening van zijn collega aan. Net als Drysdale tekende de Noor een petitie, opgemaakt door het Nederlands Roeien (NL roeien). Deze petitie werd tot nu toe ondertekend door een kleine drieduizend personen uit zowat alle sporttakken. De petitie is gericht aan Jean-Christophe Rolland, voorzitter van de Internationale Roeibond. Met verschillende argumenten wordt expliciet gevraagd om de drie Belgen naar Rio te sturen. Het wordt voor de drie Belgische toproeiers benieuwd en hoopvol afwachten hoe de beleidsmensen van de FISA met al die verontwaardiging om zullen gaan en wat hun finaal antwoord wordt.

De Belgische Roeibond hoopt maandag toch al iets wijzer te zijn en plant dan een volgend communiqué.