© MTO, rr

Vijfjarige Mon ontdekt zeldzame vlinder in Groot Netewoud

De vijfjarige Mon Rotsaert en zijn vader Robin ontdekten afgelopen weekend een zeldzame braamparelmoervlinder in De Most in Balen. Het is de tweede keer dat deze vlinder in Vlaanderen is gespot.

Tommy Maes

Het gezin Rotsaert uit Balen ging zondagnamiddag picknicken in de omgeving van de Keiheuvel en de Most in Balen. Na het eten gingen Robin Rotsaert en zijn vijfjarige zoon Mon nog even de natuur verkennen. "Ik ben zelf een fervent natuurliefhebber en trek er vaak met een verrekijker en de nodige documentatie op uit om vogels, planten, libellen en vlinders te spotten", vertelt Robin Rotsaert. "Plots wees Mon me op een speciale vlinder. Ik merkte meteen dat het om een unieke soort ging. Bij mijn opzoeking bleek het om een braamparelmoervlinder te gaan, een dagvlinder die hier normaal gezien niet voorkomt."

Unieke vondst

Robin maakte foto's van de vlinder en stuurde ze door naar de website www.waarnemingen.be van Natuurpunt. Vlinderspecialisten van de natuurvereniging bevestigden dat het inderdaad om een braamparelmoervlinder ging. In 2015 werd er al eens een braamparelmoervlinder gefotografeerd in het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge. Mon en Robin kunnen dus de tweede waarneming van deze vlindersoort in Vlaanderen op hun naam zetten.

"Ik had al wel eens andere speciale soorten gezien in De Most, zoals de veldparelmoer. Maar deze vondst is wel echt uniek. Het is zeker iets wat ons bijblijft. En het is zeker een extra motivatie om de natuur te blijven verkennen", zegt Robin. Mon is fier als een gieter met zijn unieke vondst. "Ik vind het wel leuk om met papa naar de vlinders te kijken en te wandelen in de natuur. En dan vind ik nog een speciale vlinder. Dat is wel tof", vertelt hij trots.

© Tommy Maes

Luipaardmotief

De braamparelmoer is een dagvlinder met een luipaardmotief van oranje en donkerbruine stippen en een grotendeels paarsbruine achtervleugel. De vlindersoort die leeft van bramen- of frambozenstruiken is afkomstig van de zuidelijke helft van Frankrijk, maar door de klimaatverandering schuift hij meer en meer op naar het noorden. Wellicht zijn de tropische temperaturen van de afgelopen weken een duwtje in de rug geweest voor de sprong naar de Antwerpse Kempen, tot nu toe het meest noordelijke verspreidingspunt.

De Most in Balen maakt deel uit van het Grote Netewoud, een natuurproject met hooilanden, laagveen, landduinen en broekbossen, aan de oevers van de Grote Nete tussen Meerhout, Geel, Balen en Mol. In het gebied doen heel wat vlindersoorten het goed, zoals de veldparelmoer en de kleine parelmoer. Ook diverse libellensoorten leven in het gebied.

© leo Vaes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER