© AFP

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Nibali wint Ronde van Lombardije na magistrale afdaling

Meesterdaler Vincenzo Nibali heeft de 109de editie van de Ronde van Lombardije gewonnen. De Haai van Messina kwam solo aan in Como nadat hij in een adembenemende afdaling wegreed van een elitegroepje. Moreno maakte het nog even spannend maar strandde op plek twee. Tim Wellens toonde zich samen met ex-wereldkampioen Kwiatkowski maar werd op twintig kilometer van de streep ingerekend na een knappe aanval.

vml

Wielrennen op Sportwereld.be

Na Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik is de Ronde van Lombardije in Italië één van de vijf grote wielermonumenten.

De Italianen Canola en Benedetti waren de laatste overblijvers van een vroege vlucht in ‘de koers van de vallende bladeren’. Toen de finale losbarstte (lees: de camera’s van de RAI begonnen te draien) werden ze als eerste bijgehaald door het trio Winden, Busato en Barbin.

Wellens in de aanval

Ook Tim Wellens koos echter voor de aanval op de mythische Madonna del Ghisallo, op zo’n 70 kilometer van de streep. Hij trok samen met mannen als Kwiatkowski, Izagirre, Slagter en Gesink in de achtervolging op de vijf koplopers. De azuurblauwe squadra van Astana liet niet zomaar begaan en offerde in de achtervolging enkele mannetjes op aan kop van het peloton.

Op de beestachtige Muur van Sormano, ‘de zwaarste twee kilometer ter wereld’ met stukken tot 27%, reden Wellens en Kwiatkwoski naar de kop van de koers maar het verbrokkelde peloton volgde op iets meer dan een halve minuut. Door de oorlog op de Muur van Sormano kregen we een grote verbrokkeling in het peloton. Enkelingen en kleine groepjes probeerden naar de achtervolgende groep met Nibali en Valverde te fietsen. Ondermeer Philippe Gilbert had de slag gemist en moest vol in de achtervolging.

Wellens (24) en Kwiatkowski (25) vonden voorin elkaar en maakten er in de laatste vijftig kilometer een koppeltijdrit van. Mikel Landa haalde echter alles uit de kast voor kopman Vincenzo Nibali en in zijn eentje dichtte de Spanjaard de kloof met de twee leiders. Op de klim van de Civiglio werden ze ingerekend.

Nibali aan zet (en hoe!)

Nibali was aan zet en zette een eerste keer aan maar hield al snel de benen weer stil. Door al dat beukwerk van Astana bleven er op twintig kilometer van de streep nog achttal kanshebbers voor de zege over, en niet van de minsten met naast Nibali en ploegmaat Rosa ook Esteban Chaves, Alejandro Valverde, Mikel Nieve, Daniel Moreno, Gianluca Brambila en Thibaut Pinot.

Nibali viel bergop nog twee keer aan maar steeds werd hij teruggehaald. Pas toen hij een vierde keer aanviel, maar deze keer in de afdaling van de Civiglio, was de Haai van Messina eindelijk gaan vliegen. De Siciliaan is een meesterdaler en bewees dat met verve, al flirtte hij enkele keren met een valpartij in een bloedstollende afdaling.

Beneden kende Nibali een halve minuut voorsprong en dat bleek voldoende om ook de laatste tien kilometer in de straten van Como te overleven. Op de laatste klim, de San Fermo della Battaglia, kwam Moreno nog flink opzetten maar Nibali hield toch stand in een heuse thriller. Na het Italiaans kampioenschap, (slechts) één rit in de Tour de France, de Coppa Bernocchi en de Tre Valli Varesine kende Nibali een tegenvallend seizoen, dat hij met deze knappe zege dus alsnog kleur gaf. Het was van 2008 met Cunego geleden dat er nog een Italiaan kon winnen in Lombardije...

De Moreno strandde op de tweede plaats, de Fransman Thibaut Pinot (FDJ) werd derde. De top vijf werd vervolledigd door de Spanjaard Alejandro Valverde en de Italiaan Diego Rosa. Jan Bakelants werd eerste Belg... op de 21ste plaats. Op de erelijst volgt Nibali de Ier Daniel Martin op.

Uitslag:

1. Vincenzo Nibali (Ita/AST) de 245,0 km in 6u16:28 (gem: 39,04728 km/u)2. Daniel Moreno (Spa/KAT) op 0:213. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 0:324. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:465. Diego Rosa (Ita/AST) 0:466. Mikel Nieve (Spa/SKY) 0:467. Tony Gallopin (Fra/LTS) 0:568. Esteban Chaves (Col/OGE) 0:569. Sergio Henao (Col/SKY) 0:5610. Gianluca Brambilla (Ita/EQS) 01:10Bekijk hier de volledige uitslag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen