REACTIES BINNENLAND. ‘Uitslag zet Europa met rug tegen de muur’

© EPA

De uitslag van het referendum in Griekenland zet Europa met de rug tegen de muur. Dat vindt voormalige Europees commissaris van Handel Karel De Gucht (Open VLD).

lbo

‘Ik kan me inbeelden dat de Europese leiders hier niet gelukkig mee zijn’, zegt hij. ‘Maar als er een stemming is geweest, dan moet je je daarbij neerleggen. Dat is de essentie van de democratie. Je kan daar een dag nukkig om zijn, maar daarna moet je weer rond de tafel gaan zitten en het van daaruit bekijken. De meest dringende deadline nu is alleszins de banken die gesloten zijn.’

‘Dit is een duidelijke uitspraak van een van de lidstaten van de Europese Unie. En dan moet de EU daar iets mee doen, die kan die uitslag niet zomaar naast zich neerleggen.

‘Mogelijke ‘Grexit’ hangt volledig af van beslissingen Griekse regering’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is bereid opnieuw rond de tafel te gaan zitten met de Grieken om de economie opnieuw op de rails te krijgen. Dat zegt hij als reactie op het Griekse ‘neen’ tegen de kredietverleners zondag bij het referendum.

‘Voor de ministers van Financiën van de eurozone blijft het van groot belang dat de Griekse regering onder ogen ziet dat het land een aantal hervormingen nodig heeft om de economie terug op de rails te krijgen. Deze hervormingen kunnen de bevolking het perspectief bieden dat ze verdient. Verdere onderhandelingen moeten daarover gaan en mogen in geen geval de toekomst van de monetaire unie in gevaar brengen’, luidt het.

‘Uiteraard respecteren we het feit dat de Griekse bevolking een stem heeft uitgebracht. Al blijft het onduidelijk over welke vraag de Griekse bevolking zich precies heeft mogen uitspreken, aangezien de formulering van de stelling eerder vaag was’.

De minister benadrukt dat het ontwerp-voorstel van ‘de instellingen’ (IMF, EC en ECB) dat nu aan een referendum onderworpen werd ook niet meer dan een ontwerp was. ‘Door het feit dat de Griekse regering op dat moment de onderhandelingstafel verliet, is het nooit tot een echt voorstel gekomen en heeft ook de Eurogroep er zich niet over kunnen buigen’, klinkt het nog.

‘In de loop van de volgende dagen en weken zal moeten blijken hoe de Griekse regering zich opstelt in verdere onderhandelingen. Of er een ‘Grexit’ komt hangt volledig af van de beslissingen die de Griekse regering neemt’, aldus nog Van Overtveldt.

‘Nog 18 andere democratieën in eurozone’

Premier Charles Michel respecteert de uitslag van het referendum in Griekenland, waar ‘neen’ duidelijk gewonnen heeft, maar hij vraagt aan de Griekse regering om haar kaarten nu op tafel te leggen.

‘Ik druk mijn respect uit voor het resultaat van het referendum maar ik herinner eraan dat er nog 18 andere democratieën zijn in de eurozone’, aldus de premier.

‘De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een politieke slag binnengehaald in zijn land, maar voor de toekomst van Europa is dit waarschijnlijk minder goed’, klonk het zondagavond.

‘De Griekse regering en Alexis Tsipras moeten nu eindelijk hun kaarten op tafel leggen. De bal ligt in hun kamp. Ze moeten met concrete voorstellen komen om de economische en sociale situatie in Griekenland op te krikken en ook hoe ze de relaties tussen Griekenland en de andere landen van de eurozone zien’.

‘Tsipras een leider die oplossingen biedt of een valse profeet?’

Tsipras moet nu laten zien dat hij het serieus meent als hij stelt dat hij in de eurozone wil blijven. Dit is niet het einde maar Griekenland moet met een geloofwaardig pakket hervormingen komen. Dat stelt Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europese parlement.

‘Als Tsipras met een geloofwaardig pakket komt, zouden de Europese leiders hem een nieuwe kans moeten geven’, aldus Verhofstadt in een verklaring op de website van de Europese liberalen.

‘Deze week zal bepalen of Tsipras een leider is die oplossingen biedt of een valse profeet zonder eigen ideeën. Deze ‘neen’ zal veel onzekerheid veroorzaken en kan zelfs leiden tot een ongewenste Grexit. Als Tsipras met een geloofwaardig pakket hervormingen op de proppen komt, moeten de Europese leiders hem nog een kans geven’, aldus nog Verhofstadt.

‘De leerling-tovenaars moeten nu leven met hun misrekening’

SP.A is hard voor de schuldeisers van Griekenland in een reactie op het Griekse ‘neen’. ‘De Griekse bevolking beseft dat eenzelfde soort besparingsprogramma niet zal werken. Een andere koers is dus essentieel. De verantwoordelijkheid van diegenen die om ideologische redenen het Griekse volk hebben willen uitspelen tegen haar regering is verpletterend. De leerling-tovenaars moeten nu leven met hun misrekening. Hun eerste zorg moet nu zijn, vermijden dat Griekenland uit de EU of de eurozone zou verdwijnen. Griekenland hoort thuis in Europa. Spelen met het lidmaatschap van de eurozone is spelen met de toekomstige stabiliteit van ons financieel systeem’

‘Neen aan wurgpolitiek: een vonk van hoop op dit continent’

Ook PVDA is kritisch voor de Europese schuldeisers. ‘Proficiat aan het Griekse volk. Met meer van de helft van de stemmen geteld is het resultaat duidelijk: “Ochi” (”neen”) aan de wurgpolitiek van de Europese oligarchen. ‘Ochi’ aan de autoritaire politiek van de Europese technocraten’, zegt Peter Mertens van PVDA.

‘Welke legitimiteit hebben de Dijsselbloems, Schaübles, Moscovici’s, Junckers, Schulzen, Renzi’s en Merkels nog? Dit is een ‘neen’ aan de hele memorandumpolitiek van de trojka, en een belangrijke barst in de politieke hegemonie van het neoliberale Europa. Een vonk van hoop op dit continent.’

‘Het was moedig van de Griekse regering om de bevolking te raadplegen en te kiezen voor een referendum”, gaat Mertens verder, “Het was ook moedig om het volk op te roepen ‘neen’ te zeggen tegen de ultimatums. Want neen, het is niet aan het technocratische Europese monster om te beslissen over het lot van een volk. De uitslag van vandaag is een nederlaag voor de huidige Europese leiders. Deze uitslag is ook een overwinning voor de internationale campagne ter ondersteuning van de ‘neen’-stem, want ook die speelde een rol in deze overwinning’, meent Mertens.

Maar Mertens waarschuwt ook tegen euforie: ‘Een veldslag is de oorlog niet, en er komen nog moeilijke tijden voor Griekenland. Het plan B van ‘de instellingen’ zal sowieso gebaseerd zijn op de negatie van de uitslag en het verdere streven naar een regime change. Schaüble, Dijsselbloem, Schulz, Juncker en co. hebben de strijd om de Griekse regering omver te werpen niet opgegeven. Het Griekse volk verdient meer dan ooit onze steun.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen