“Jeroen Piqueur heeft nog een week de tijd om schuldeisers te overtuigen”

© Fred Debrock

Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima Bank, heeft nog tot eind augustus om de schuldeisers van de vastgoedpoot Optima Global Estate (OGE) te overtuigen dat een doorstart haalbaar is. Dat schrijft De Standaard en het bericht wordt bevestigd door de curatoren van de failliete Optima Bank, één van de schuldeisers.

Vier belangrijke schuldeisers hebben het lot van Optimal Global Estate (OGE) in handen, schrijft De Standaard. “Het gaat om de curatoren van Optima Bank, KBC Bank, Belfius en de investeringsgroep Saffelberg van ondernemer Jos Sluys. De vier partijen hebben Jeroen Piqueur tot eind augustus de tijd gegeven om hen te overtuigen dat OGE een leefbare toekomst heeft. Ze eisen een leefbaar businessplan. Een externe consultant buigt zich over dat plan.”

De Optima Bank werd op 15 juni failliet verklaard door de Gentse rechtbank van koophandel. De Optima Group, de holding boven Optima Bank, had in het verlengde boekjaar 2014-2015 een verlies geleden van 30,5 miljoen euro. Piqueur heeft 42 procent van de aandelen van Optima Group in handen en de vastgoedpoot Optima Global Estate is eigenaar van 7 procent.

Piqueur wil onder een andere naam doorgaan met de verkoop van vastgoed. “Commissie-inkomen staat ook in het nieuwe model centraal”, meldt De Standaard. “In het verleden moest OGE een belangrijke aanbrengvergoeding betalen aan Optima Bank telkens een klant van Optima Bank zich liet overtuigen vastgoed aan te kopen via OGE. Sommigen spreken over 15 procent van de verkoopwaarde, wat erg hoog lijkt.”

© Lieven Van Assche

De Optima Bank heeft nog commissie-inkomen tegoed van OGE maar de laatst beschikbare balans van OGE laat 30 miljoen euro schulden zien. Uit de jaarrekening die de Optima Group indiende bij de Nationale Bank, blijkt dat de Optima Bank ook recht heeft op meer dan een miljoen euro van Optima Group. “Het verhaalrecht van Optima Bank op Optima Group bedraagt 1.193.308,49 euro en is betaalbaar in 2017. Het is echter mogelijk dat dit bedrag door de meerderheidsaandeelhouder van Optima Group (Jeroen Piqueur, nvdr.) rechtstreeks aan Optima Bank zal betaald worden. Indien dit het geval zou zijn, zal de schuld niet meer nagekomen dienen te worden door Optima Group”, zo blijkt uit het jaarverslag van de raad van bestuur van Optima Group.

Het verhaalrecht maakt deel uit van de transactie rond het Spaanse filiaal van Optima, bevestigen de curatoren van Optima Bank. Dinsdag raakte bekend dat het gerecht nagaat of via het Spaanse kantoor bewust miljoenen euro’s zijn onttrokken aan Optima Bank ten voordele van Piqueur.

“Het Spaanse OPFP was tot begin 2013 een onderdeel van Optima Group. Maar op 6 februari 2013 verkocht de groep de Spaanse tak aan Optima Bank voor een bedrag van 2,386 miljoen euro. Dat geld werd uitgekeerd aan de aandeelhouders en bestuurders van Optima Group, vooral aan Jeroen Piqueur dus”, meldde De Tijd. “Al op het einde van datzelfde jaar, op 30 december 2013, verkocht de bank het Spaanse filiaal aan vastgoedpoot Optima Global Estate. Dit keer voor 1 symbolische euro. Terwijl de Spaanse dochter een commerciële lening had gekregen van Optima Bank voor ruim 3,691 miljoen euro. Opnieuw lijkt vooral de bank de dupe te zijn geweest van de miljoenentransacties.”

Het parket geeft geen commentaar op het onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen