Verenigde Naties steken seksueel misbruik van tienermeisje in doofpot

© AFP

De Britse krant The Guardian heeft documenten bemachtigd die erop wijzen dat de Verenigde Naties een zwaar geval van seksueel misbruik uit 2010 in de doofpot hebben gestoken. Noch de dader noch het bedrijf werd gestraft. De VN stelde zelfs nieuwe contracten ter waarde van miljoenen euro’s op met het bedrijf.

nadb

The Guardian kon hand leggen op interne documenten die een zwaar geval van seksueel misbruik door een bemanningslid van de Russische luchtvaartmaatschappij UTair Aviation omschrijven. De man, die verantwoordelijke was van de UTair helikopterbasis in Kalemie, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, zou in 2010 een tienermeisje gedrogeerd, verkracht en mishandeld hebben. Nadien zou hij haar naakt en bewusteloos gedumpt hebben in de helikopterbasis.

Het tienermeisje legde later zelf verklaringen af bij onderzoekers van de Verenigde Naties. Zij vertelde hoe een man haar uitnodigde bij de verantwoordelijke toen ze onderweg was naar een vriend. Ze kreeg er een drankje aangeboden waarvan ze bewusteloos viel. In de verklaring staat te lezen dat het meisje pas vier uur later weer bij bewustzijn kwam en aangekleed werd door een andere medewerker van het bedrijf.

Nieuwe contracten

Die klacht werd overgedragen aan het Bureau voor Intern Toezicht (OIOS) van de VN. Bemanningsleden en medewerkers werden ondervraagd, en het rapport, waarin het woord ‘verkrachting’ niet één keer valt, werd in 2011 uiteindelijk overgedragen naar de topambtenaren van de Verenigde Naties, met inbegrip van het bureau van secretaris-generaal Ban Ki-Moon. De zaak werd er omschreven als ‘afschuwelijk’ en de hoge VN-functionarissen deelden de mening dat het contract met het Russische bedrijf beëindigd moest worden. Dat is echter nooit gebeurd.

Het rapport werd vier jaar geleden afgesloten en sindsdien is de VN zaken blijven doen met de luchtvaartmaatschappij. Er werden nieuwe contracten gesloten voor miljoenen euro’s en bestaande contracten werden verlengd. Zo biedt het bedrijf onder meer helikoptersteun bij VN-missies in Libanon, de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Afghanistan, Somalië en Mali.

Eerdere gevallen

Het is niet de eerste keer dat er een rapport over seksueel misbruik bij de Verenigde Naties uitlekt. Onlangs bleek uit een voorlopig rapport van OIOS dat blauwhelmen tijdens missies geregeld vrouwen en zelfs minderjarige meisjes hebben gedwongen tot seks in ruil voor hulpmiddelen.

Volgens dat rapport kwamen er tussen 2008 en 2013 zo’n 480 meldingen binnen van seksueel misbruik en verkrachtingen. Onder meer in Haïti en Liberia gingen honderden vrouwen in op het voorstel uit pure armoede en honger. Bij één derde van de gevallen van seksueel misbruik ging het om minderjarige meisjes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen