Direct naar artikelinhoud
Update

IS eist aanslag op politieschool in Pakistan op

Militairen arriveren bij de gijzeling bij de politieacademie in Quetta.

Islamitische Staat heeft dinsdag de bloedige aanval op een opleidingscentrum van de politie in Quetta in het westen van Pakistan opgeëist. Een IS-bevelhebber heeft een Pakistaanse journalist gedreigd met meer aanslagen en gezegd dat IS binnenkort de nachtmerrie van de Pakistaanse regering zal zijn. Islamitische Staat heeft voor later op de dag een uitgebreide verklaring aangekondigd.

Bij de aanslag in Quetta zijn volgens nieuwe politieberichten zestig mensen om het leven gekomen. Daarnaast zijn er ruim honderd gewonden. Drie gewapende mannen drongen gisteravond het terrein van een politieschool binnen, schoten daar om zich heen en namen honderden kadetten in gijzeling. Bij de bevrijding van de gijzelaars zijn de drie daders doodgeschoten, zo lieten de autoriteiten weten.

In de politieschool waren meer dan 700 kadetten in opleiding.

De gewapende mannen vielen 's avonds binnen toen er al kadetten lagen te slapen in het gasthuis dat bij het opleidingscomplex hoort. De school en het gebied eromheen werden afgezet door de politie en leden van het Frontiers Corps, de paramilitaire organisatie die in delen van Pakistan de orde handhaaft. Er vonden hevige vuurgevechten plaats en er werden ontploffingen gehoord.

De daders hielden 250 kadetten een tijdlang gegijzeld, maar die konden allemaal bevrijd worden.

In 2006 en 2008 was het complex ook al eens doelwit. Toen kwamen er raketten neer op het terrein. In 2014 vielen extremisten een school van het leger aan in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 140 mensen werden daarbij gedood.

Een bij de aanval gewond geraakte student.