Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingencrisis

Dit jaar al 3.740 vluchtelingen omgekomen op Middellandse Zee, kustwacht blijft doden aantreffen

(archieffoto) Vluchtelingen die op 20 oktober gered werden in de Middellandse Zee.

Ongeveer 2.200 vluchtelingen zijn maandag gered op de Middellandse Zee ter hoogte van Libië, zo deelt de Italiaanse kustwacht mee. Zestien mensen overleefden hun overtocht niet. Bij de vlucht over de Middellandse Zee zijn dit jaar volgens de Verenigde Naties al minstens 3.740 mensen om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het aantal verdronken vluchtelingen tegen eind dit jaar het record van vorig jaar zal breken.

Maandag werden 21 vluchtelingenboten gesignaleerd ter hoogte van Libië, terwijl reddingsboten nog volop bezig waren met de duizenden geredde vluchtelingen van de afgelopen dagen aan land te brengen.

Aan de hulpoperaties namen onder meer een schip van de EU-operatie tegen mensensmokkel 'Sophia' deel, vier vrachtschepen die door de Italiaanse kustwacht werden omgeleid en schepen van ngo's.

In totaal werden zestien personen dood aangetroffen op verschillende schepen. De precieze doodsoorzaak is niet bekend, maar vele vluchtelingen bezwijken aan onderkoeling, uitdroging of uitputting na een vaak weken- tot maandenlange reis.

Archieffoto van 20 oktober 2016.
Archieffoto van 20 oktober 2016.

3.740 vluchtelingen dit jaar omgekomen op Middellandse Zee

Bij de vlucht over de Middellandse Zee zijn dit jaar volgens de Verenigde Naties al minstens 3.740 mensen om het leven gekomen.

Tegen eind dit jaar record verbroken?
Gevreesd wordt dat het aantal verdronken vluchtelingen tegen eind dit jaar het record van vorig jaar zal breken, zei een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag in Genève.

Minder vluchtelingen, meer doden
In 2015 werden 3.771 doden opgetekend. Het hoge aantal doden is des te alarmerender omdat het aantal vluchtelingen dit jaar duidelijk gedaald is, zei UNHCR-woordvoerder William Spindler. In 2015 trachtten ongeveer een miljoen mensen de overvaart naar Europa te maken, terwijl het er dit jaar tot dusver 327.800 waren.

Risico veel groter geworden
Dit betekent dat het risico om bij de boottocht het leven te laten, veel groter is geworden. De smokkelroute die van Libië naar Italië over het midden van de Middellandse Zee loopt, is volgens Spindler de gevaarlijkste. De vluchtpoging langs deze route kost statistisch gezien één op de 47 mensen het leven.