Direct naar artikelinhoud

Duitse rechts-extremistische politieman geschorst

Duitse rechts-extremistische politieman geschorst

De Berlijnse politie heeft een agent op non-actief gezet wegens diens verbondenheid met de 'Identitäre Bewegung'. Dat is een betrekkelijk nieuwe organisatie uit de rechts-extremistische hoek.

Eerder werd gedacht dat de disciplinaire maatregel was genomen omdat de man bekend stond als 'Reichsbürger'. Dat blijkt niet het geval, werd maandag duidelijk.

De 'Identitairen', een filiaal van de Franse 'Génération identitaire', doken in Duitsland voor het eerst op in 2012. Aanvankelijk via internet, maar tegenwoordig ook steeds vaker op straat. Ze zetten zich zoals de meeste groeperingen ter rechterzijde af tegen onder meer de tsunami van immigranten, islamisering en buitenlandse invloed in het algemeen. Het aantal leden wordt geschat op vierhonderd.

Een 49-jarige 'Reichsbürger', die de grondwet van de Bondsrepubliek niet erkent en het Derde Rijk van de nazi's in ere houdt, opende vorige week in Beieren het vuur op een politie-eenheid en doodde een agent. Er wordt nu haast gemaakt met het ontslaan van overheidsdienaren die er dezelfde ideeën op nahouden.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie