Direct naar artikelinhoud

Rechter verbiedt 4-jarig jongetje om meisjeskleren te dragen in het openbaar

Rechter verbiedt 4-jarig jongetje om meisjeskleren te dragen in het openbaar

Een moeder uit het Canadese stadje Medicine Hat vernam vorig jaar in december het schokkende verdict tijdens een hoorzitting: haar vierjarig kind kreeg niet langer de toestemming om in het openbaar meisjeskledij te dragen. Nu, na twee beroepsprocedures, mag haar kind met genderdysforie eindelijk kiezen welke kleren het draagt. In de strijd om gerechtigheid verloor de vrouw echter wel het hoederecht over haar kind.

"Mijn eerste reactie voelde een beetje zoals een lichaamsuittreding," vertelt de moeder die anoniem blijft om haar kind te beschermen, over de eerste uitspraak van de rechter. "Ik dacht: dit is mijn leven niet, dit gebeurt niet, en toen [voelde ik] totale angst over hoe ik dit aan mijn kind moest vertellen."

Susan Smith's (schuilnaam) zoontje begon enkele jaren geleden te zeggen dat hij een meisje was. Het kind is nu vijf jaar oud. "En als ze heel jong zijn, is dat heel schattig... en ik liet het daarbij," aldus de vrouw. Maar Smith zegt dat haar kind zichzelf mettertijd steeds meer ging identificeren als meisje, ook naar de buitenwereld toe. Als Smith dingen zei als "je bent zo'n flinke jongen", dan reageerde het kind boos en gefrustreerd.

"Mijn kind was erg ongelukkig"

Op een dag, toen het jongetje vier jaar oud was, vroeg hij aan zijn moeder wanneer zijn penis er zou afvallen. "Ik vertelde hem over de vrouwelijke en mannelijke anatomie en dat wat je krijgt bij de geboorte voor de rest van je leven blijft," aldus Smith.

Enkele dagen later maakte haar zoontje haar midden in de nacht wakker om haar te vertellen dat hij zijn penis ging afsnijden.

"Mijn kind was erg ongelukkig en was bereid om alles toe doen aan zijn moeder te bewijzen dat hij geen jongen was. (...) Het was een gigantische wake-upcall," vertelt de moeder, die op zoek ging naar professionele hulp, research deed naar genderdysforie en besloot om de voorkeursidentiteit van het kind te erkennen. "We keken elkaar in de ogen en het was misschien de miljoenste keer dat ze me vertelde dat ze een meisje was. En ik beloofde dat ik alles ging doen wat ik kon om haar te bevestigen en te steunen en om die persoon te zijn bij wie ze terecht kon," herinnert Smith zich.

Zodra ze dat deed, ebden de woedeaanvallen bij het kind weg en ruimden ze baan voor vrolijkheid en zelfvertrouwen.

Smith en de vader van het kind zijn gescheiden en delen het hoederecht over het kind. Smith vertelde hem wat er gebeurd was en over haar beslissing om het kind te steunen. Enkele weken later dagvaardde hij haar om volledig hoederecht te krijgen en hij gaf haar de schuld voor de "genderverwarring en angst" van het kind.

"We keken elkaar in de ogen en het was misschien de miljoenste keer dat ze me vertelde dat ze een meisje was. En ik beloofde dat ik alles ging doen wat ik kon om haar te bevestigen en te steunen en om die persoon te zijn bij wie ze terecht kon."

Hoederecht verloren

In december 2015 besliste de rechter dat Smith de voornaamste zorgverlener van het kind mocht blijven, maar dat het kind in het openbaar geen meisjeskledij meer mocht dragen. In de privésfeer werd het nog wel toegestaan.

Na een beroepsprocedure wees de rechter in februari het kind toe aan de vader en behield hij de kledijregel. Het contact tussen Smith en haar kind werd beperkt.

In september besliste een derde rechter dat de ouders het kind de optie moeten geven om te kunnen kiezen tussen jongens- en meisjeskleren. De vader behield het hoederecht.

Smith zegt dat ze niet weet of haar kind gewoon nieuwsgierig of transgender is, "maar dat maakt voor mij niet uit. Wat telt is dat het hof respect heeft voor genderexpressie", zegt ze. De moeder is van plan om een klacht tegen de eerste twee rechters in te dienen bij het mensenrechtentribunaal en ze zal blijven vechten om het hoederecht over haar kind terug te winnen. "Ik ga niet onder een steen kruipen en opgeven - dit is nog een grote strijd."

"Ik ga niet onder een steen kruipen en opgeven - dit is nog een grote strijd."