Presidentskandidate Jill Stein laat zaak vallen om alle stemmen te laten hertellen in Pennsylvania

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Jill Stein, de kandidate van de Groene Partij voor de Amerikaanse presidentsverkiezing laat de zaak vallen om een hertelling te bekomen van alle stemmen in de staat Pennsylvania. Dat melden de Amerikaanse media op de gezag van gerechtsdocumenten en een mededeling van de Green Party. De rechtbank had Stein opgedragen om tegen maandagavond 1 miljoen dollar als waarborg te verzamelen, en dat zal haar niet lukken.

lbo

“De schandalige eis van de rechter dat kiezer zo’n exorbitant bedrag moeten betalen is een schaamtelijke, onaanvaardbare barrière voor de democratische participatie”, aldus Stein in een mededeling.

“Dit is opnieuw een teken dat de verouderde kieswet van Pennsylvania zich richt tegen de kiezers. Door gisteren/vrijdag een bedrag van 1 miljoen te vragen, heeft de rechtbank duidelijk gemaakt dat ze geen interesse heeft in het horen van de ‘legitieme bezorgdheden over de correctheid, veiligheid en eerlijkheid van de verkiezing die werd bezoedeld door beschuldigingen van corruptie’ van de kiezers.” Op Twitter verklaarde Stein nog dat de hertellingen zo duur zijn “omdat de verkozen leiders weigeren te investeren in een 21ste eeuws kiessysteem”.

Maandag mededeling

De Green Party wil echter nog inspanningen doen om in een deel van de kiesdistricten in Pennsylvania een hertelling te bekomen, aldus de media. Volgens persagentschap Reuters heeft de verkiezingscommissie de toestemming gegeven voor een hertelling in 75 kiesdistricten, maar volgens Stein heeft ze geen toestemming gegeven voor een volledig forensisch onderzoek van de stemcomputers. Maandag om 10 uur zal ze een aankondiging doen over de hertellingen tijdens een persconferentie voor Trump Tower in New York.

Vraag van Republikeinen om verzoek te schorsen

Stein had op 28 november een officiële aanvraag ingediend voor een hertelling in Pennsylvania, nadat ze daarvoor al een eerste keer voldoende geld had verzameld. De Republikeinen in Pennsylvania en Donald Trump vroegen donderdag echter aan de rechter om de vraag van Stein te schorsen, omdat ze geen bewijzen had voor fraude of illegale activiteiten tijdens de verkiezing van 8 november.

Volgens Reuters had het Trump-kamp een waarborg van 10 miljoen gevraagd aan de rechtbank, maar besliste die uiteindelijk om “slechts” 1 miljoen te vragen.

Stein verzamelde volgens CNN in totaal al bijna 7 miljoen dollar om de hertellingen te financieren in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania. In Wisconsin is de hertelling ondertussen begonnen, terwijl Trump vrijdag ook bezwaren heeft ingediend tegen een hertelling van de stemmen in Michigan. Clinton verzamelde in totaal ondertussen meer dan 2,56 miljoen stemmen extra, maar Trump won wel het meeste kiesmannen, waardoor hij de verkiezing gewonnen heeft.

Manipulatie?

In de drie staten ging de overwinning (en dus alle kiesmannen, in totaal 46) op 8 november naar Donald Trump, met respectievelijk 22.000 stemmen in Wisconsin, 47.000 in Pennsylvania en 10.000 in Michigan, aldus Cook Political Report. Stein startte de procedure voor de hertelling nadat experts de verliezende kandidate Hillary Clinton hadden aangeraden om in de drie staten een hertelling te vragen, omdat ze patronen hadden ontdekt die zouden kunnen wijzen op manipulatie van het totale aantal stemmen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen