Nieuwswebsite Apache grijpt naast Vlaamse lening: “Bewuste strategie van Homans om ons monddood te maken”

Nieuwssite Apache stond op het punt 150.000 euro risicokapitaal op te halen bij Trividend, het Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie. Tot het kabinet van Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) zijn veto stelde. Dat schrijft het weekblad Knack woensdag. Hoofdredacteur Karl Van den Broeck spreekt van “een bewuste strategie om Apache monddood te maken”. Minister Homans noemt dit: “gratuite beweringen”.

Belga

Het dossier van Apache zat volgens Knack klaar voor de finale stap, de beoordeling door het investeringscomité. Maar drie dagen voor het comité zich zou buigen over het dossier serveerde de raad van bestuur van Trividend het af tijdens een zogenaamde update, waarbij de lopende aanvragen behandeld werden.

Knack beschrijft hoe een kabinetsmedewerker van minister Homans in de raad zijn veto stelde. Steun aan Apache viel niet te rijmen met de missie van Trividend, stelde hij. Hoewel het ongebruikelijk is dat een dossier in zo’n vergevorderd stadium wordt stopgezet, volgde er niet de minste discussie.

Optima

Waarom de zaak zo gevoelig ligt, laat zich makkelijk raden, schrijft Knack. Apache ligt al langer op ramkoers met N-VA. Zo zetten onthullingen over de Antwerpse uitlopers van het schandaal rond Optima Bank kwaad bloed. Apache zette zijn tanden in het dossier Tunnelplaats, waar het nieuwsmedium het Antwerpse stadsbestuur ervan verdacht onder een hoedje te spelen met projectontwikkelaar Land Invest Group. Dat leidde tot een rechtszaak. Joeri Dillen, de ex-kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever, en projectonwikkelaar Land Invest Groep een “exorbitante” schadeclaim na kritische berichtgeving.

“We konden hier heibel over maken, maar wat zou dat opgeleverd hebben? Als een hoofdaandeelhouder zijn veto stelt, krijg je een beslissing er toch niet door”, zegt de voorzitter van de raad van bestuur, economieprofessor Koen Schoors, in Knack. Hij spreekt wel van een “valabel argument” van die aandeelhouder.

© BELGA

“Wraakroepend en verontrustend”

Meerdere bronnen vertelden Knack niettemin dat ze nog “nooit zo veel politieke druk in een raad van bestuur ondervonden” hadden. “Het argument dat we niet aan de doelstellingen beantwoorden, is om te lachen”, zegt Apache-hoofdredacteur Karl Van den Broeck, die verwijst naar andere dossiers die in dezelfde situatie verkeerden en het wel haalden.

“Wat Homans doet, is wraakroepend en verontrustend. Zullen de talrijke organisaties en bedrijven die met de overheid in de clinch gaan, straks ook hun overheidssteun verliezen?”, zegt Van den Broeck in een persbericht.

“Apache hield rekening met een afwijzing van het dossier, maar dan op economische gronden, niet door ingrijpen van een lid van de Vlaamse regering”, klinkt het. Van den Broeck stelt een “bewuste strategie om Apache monddood te maken” vast. “In het verleden kregen organisaties en instanties die ons steunden ook de wind van voor”, zegt hij. “Joeri Dillen en Land Invest Groep eisen dan weer via de rechter exorbitante schadevergoedingen.”

“Systematiek in aanvallen van N-VA”

Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) ziet een “systematiek in de aanvallen van de N-VA in de richting van de kritische onderzoeksjournalistiek”. Segers verwijst ook naar de “enorme dwangsommen” die Apache boven het hoofd hangen nadat het vorig jaar over een Antwerps bouwdossier had bericht. Dat Homans nu een achtergestelde lening voor Apache zou tegenhouden, is volgens Segers dus geen toeval.

“Geen verborgen agenda”

“Er is helemaal geen sprake van een veto in de raad van bestuur”, zo reageert Vlaams minister Liesbeth Homans in een persbericht. Dat er sprake zou zijn van een politieke afrekening, noemt ze “compleet van de pot gerukt en gratuit”.

© BELGA

“In de verschillende beleidsinstrumenten binnen sociale economie, zoals leningen of premies voor managementadvies, wordt de focus gelegd op sociale ondernemingen die zich op sociale tewerkstelling toeleggen. Aangezien Apache zich niet toelegt op sociale tewerkstelling, past dit dossier dan ook niet binnen het instrumentarium voor sociale economie”, reageert Homans.

Ze spreekt tegen dat er een veto is gesteld. “De Vlaamse overheid beschikt niet over een vetorecht in de raad van bestuur (van Trividend). In dit bestuursorgaan wordt steeds collegiaal en in unanimiteit beslist. Het afwijzen van een dossier gebeurt omdat het niet voldoet aan de doelstellingen van het beleidsinstrument”, zegt ze. “Dit heeft ook niets te maken met het al of niet belang hechten aan (onderzoeks)journalistiek, hetgeen overigens niet tot de bevoegdheden van de minister van Sociale Economie behoort.”

Dat hier sprake zou zijn van een politieke afrekening, noemt ze “compleet van de pot gerukt en gratuit”. “Ik heb helemaal geen verborgen agenda. Mijn enige - en open - agenda is om de middelen voor sociale economie in te zetten voor de doelgroep die het nodig heeft.”

Arkprijs

Apache, dat ironisch genoeg woensdagavond de Arkprijs van het Vrije Woord krijgt, vraagt zich af of de beslissing van Homans door de hele Vlaamse regering gedragen wordt. Het voegt eraan toe dat de toekomstplannen van het medium allerminst opgeborgen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER