Direct naar artikelinhoud
Update

Ruim 50 Nederlanders bij beladen marathon Boston

Ondanks de bloedige aanslagen bij de marathon van Boston van vorig jaar verschijnt bijna een recordaantal renners aan de start. De stad verwacht maandag ruim 36.000 hardlopers en honderdduizenden toeschouwers. Ook ruim 50 Nederlanders zullen op Tweede paasdag hun opwachting maken.

Het moment van de aanslag bij de finish van de Boston Marathon, 15 april 2013.

Tijdens de marathon van vorig jaar vielen drie doden en 264 gewonden toen bommen tot ontploffing werden gebracht. Deze waren in rugzakken achtergelaten in prullenbakken in Boylston Street.

Boston neemt het zekere voor het onzekere en heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo worden rugzakken en kinderwagens verbannen en hangen er meer dan 100 camera's langs de route om toeschouwers in de gaten te houden. Ook moet iedereen zijn paspoort bij de hand houden en is er veel politie op de been in de Amerikaanse stad.

De Tsjetsjeens Dzhokar Tsarnaev zit in de cel en wordt verdacht van de aanslag. Zijn broer Tamerlan was ook verdachte, maar die is daags na de aanslag omgekomen bij een schietpartij met de politie. Ook een politieman verloor toen het leven.

Burgemeester doet mee
Boston neemt bij de eerste editie na de aanslag het zekere voor het onzekere en heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo worden rugzakken en kinderwagens verbannen en hangen er meer dan 100 camera's langs de route om toeschouwers in de gaten te houden. Ook moet iedereen zijn paspoort bij de hand houden. Er is veel meer politie op de been dan bij eerdere marathons.

De herdenking precies een jaar na de aanslag was vorige week al, op 15 april. De Boston Marathon wordt traditiegetrouw gehouden op Patriot's Day, waarop de veldslagen van Lexington en Concord van 1775 worden herdacht. Die valt op de derde maandag van april, dit keer dus op de 21ste.

De Boston Marathon, die nu voor de 118de keer wordt gelopen, is de oudste stadsmarathon ter wereld. De Boston Globe, de krant die de Pulitzer Prize won voor 'breaking news coverage', schrijft dat de marathon dit jaar niet van Boston is maar 'van de hele wereld'.

De 118-jarige marathon van Boston is de oudste stadsmarathon ter wereld en staat op het doelenlijstje van menig hardloper.