President vergelijkt daden van bemanning met 'moord'

© AFP

De Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye heeft maandag de daden van de kapitein en sommige bemanningsleden van de gezonken veerboot vergeleken met een moord. De autoriteiten hebben ondertussen nog eens vier bemanningsleden gearresteerd.

oom

'De daden van de kapitein en sommige bemanningsleden zijn totaal onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en equivalent aan een moord', verklaarde Park naar aanleiding van een bijeenkomst met hoge politieke verantwoordelijken. De president had vorige week een gespannen ontmoeting met familieleden van de slachtoffers.

De naasten van de ondertussen 64 doden en 238 vermisten leverden forse kritiek op de reactie van de regering en de autoriteiten. Volgens hen kwam de reddingsactie veel te laat op gang.

Alle betrokken partijen onderzocht

Het wordt intussen steeds duidelijker dat de 69-jarige kapitein Lee Joon-seok te lang aarzelde om over te gaan tot evacuatie van het schip, en dat hij vervolgens zijn schip verliet en de passagiers in de steek liet. Hij en twee bemanningsleden zijn zaterdag door de politie opgepakt. Maandag werden nog eens vier bemanningsleden gearresteerd.

'Dit overstijgt het voorstellingsvermogen, zowel vanuit wettelijk als moreel oogpunt', stelde Park. Ze beloofde dat het onderzoek zich zal toespitsen op alle betrokken partijen, van de inspecteurs belast met de beveiliging over de bemanning tot de eigenaars van de veerboot.

Kans op overlevenden

Het heeft drie dagen geduurd vooraleer de ruim vijfhonderd duikers konden beginnen met de berging van de lichamen. Er zijn nog steeds 240 opvarenden vermist, voornamelijk scholieren. 174 passagiers overleefden het drama. Verantwoordelijken van de kustwacht geloven dat er nog kans is om overlevenden te vinden in luchtbellen in het schip.

De lichamen liggen opgebaard in tenten in de haven van het eiland Jindo, waar naasten van de passagiers de slachtoffers kunnen identificeren. Een tweehonderdtal naasten wilden zondag een mars naar de hoofdstad Seoul aanvatten om hun ongenoegen te uiten over de trage reddingsoperatie, maar de politie verhinderde hen de brug naar het vasteland te betreden.

Verwarring na ramp

Intussen bevestigt een zondag gepubliceerd transcript de verwarring die heerste in de eerste 45 minuten na het kapseizen van de boot. Een bemanningslid vroeg de maritieme autoriteiten meermaals of er reddingsboten op komst waren, maar kreeg geen duidelijk antwoord. Hem werd enkel opgedragen de passagiers te verzoeken om een reddingsvest en zoveel mogelijk kleren te dragen.

De kapitein en twee bemanningsleden werden zondag gefilmd toen ze werden ondervraagd in het politiekantoor van Jindo. Hij moet er proberen verklaren waarom hij zolang heeft gewacht met de evacuatie van de opvarenden en waarom de passagiers de noodlottige opdracht kregen om op hun plaatsen te blijven. De man ligt zwaar onder vuur omdat hij het schip verliet toen er nog honderden mensen vastzaten aan boord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen