Drie nieuwe arrestaties in onderzoek naar aanslag Manchester

De dader van de aanslag maandagavond in Manchester handelde waarschijnlijk niet alleen. Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd woensdag verklaard. Verder deelde ze mee dat de 22-jarige man bekend stond bij de Britse inlichtingendiensten. Bij een huiszoeking dinsdag in de woning van de terrorist hebben speurders een handleiding gevonden om bommen te maken. De politie heeft woensdag drie mannen gearresteerd die iets te maken zouden hebben met de aanslag.

De dader van de aanslag van maandagavond in Manchester heet Salman Abedi. Een 23-jarige Brit die maandag in de vooravond met de trein vanuit Londen in zijn woonplaats Manchester arriveerde. Zijn trein­ticket had hij netjes betaald, zijn bom allicht verborgen in een rugzak.

Abedi had Libische roots, en was in het bezit van een Brits paspoort, sinds hij op oudejaarsavond 1994 het levenslicht zag in Londen. Hij was de op één na jongste van vier kinderen in het gezin van Samia en ­Ramadan en uitte zich op sociale media als fan van Manchester ­United.

Volgens Britse media reisde Abedi net voor de aanslagen naar Libië. Zijn familie, die al tien jaar in Manchester leefde, zou onlangs terug naar Libië zijn ­gekeerd uit vrees voor het Khaddafi-regime. Dat bevestigt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd.

Abedi was bekend bij de politie. “Zodra dit allemaal voorbij is, zullen we zijn achtergrond grondig bekijken en proberen te begrijpen wat er gebeurd is, hoe hij geradicaliseerd is en welke steun hij had kunnen krijgen”, aldus Rudd.

Islamverzen zingen

Volgens zijn buren gedroeg Abedi zich al enkele weken “vreemd”. Zo begon hij uit het niets luidkeels islamitische verzen op straat te zingen, aldus een buur van de dader. Een vroegere schoolvriend, Leon Hall, getuigde hoe hij Abedi een jaar eerder tegen het lijf liep, hij had toen een baard laten staan. “Als kind hebben we eens gevochten, om niets eigenlijk, maar het gebeurde toen wel vaker dat hij zijn temperament niet onder controle kon houden. Ik heb hem nooit echt gemogen.”

Een andere buur heeft het over een erg rustige maar wel populaire man, wanneer The Guardian hem vraagt naar de dader van de aanslag. “Hij droeg soms pulls met een kap en soms traditionele kledij”, aldus Donovan Kinsey (29). “Gewelddadig leek hij me nooit. Er kwamen wel veel mensen langs bij hem. Er woonde een oudere vrouw bij hen, een kind en twee jonge mannen.”

“Veel sprak ik niet met hen. Iedereen is hier vriendelijk en komt overeen, er zijn nooit problemen. Je verwacht dan ook niet zoiets gebeurt.”

‘Know Your Chemicals’

Het explosief dat Abedi gebruikte was geen amateuristisch tuig. Bronnen dicht bij het onderzoek stellen dat de bom niet gemaakt werd “op basis van instructies op het internet”. Speurders troffen tijdens de huiszoeking wel een handleiding ‘Know Your Chemicals’ aan.

Dat het een relatief geavanceerd explosief betreft, doet vermoeden dat Abedi hulp heeft gekregen. Over het algemeen acht IS bommenmakers te waardevol voor zelfmoordmissies. Dit alles doet vermoeden dat de dader mogelijk deel uitmaakt van een netwerk en geen lone wolf is. “Het lijkt ons heel goed mogelijk dat hij dit niet in zijn eentje gedaan heeft”, aldus Rudd. Volgens de binnenlandminister is er duidelijk een link met IS.

Al vier personen opgepakt

De politie heeft in het kader van het onderzoek naar de aanslag al vier personen opgepakt. Dinsdagavond namen de speurders de 23-jarige Ismael Abedi, de broer van de dader, mee voor verhoor. Hij wordt een dag later nog steeds verhoord, maar wordt naar verluidt voorlopig nergens van verdacht.

Woensdag zijn opnieuw drie personen opgepakt door de politie. Dat zegt een woordvoerster van de politie. Zij worden gelinkt aan de aanslag, maar meer details wil de politie voorlopig niet kwijt.

Link met ons land?

De Franse krant Le Parisien heeft dinsdag gespeculeerd omtrent een mogelijke band tussen de aanslag van maandag in Manchester en die van Parijs (november 2015) en Brussel (maart 2016). Ze wijst erop dat Mohammed Abrini, alias “de man met het hoedje”, in juli 2015 naar Manchester is gegaan. Dankzij zijn telefoongegevens zijn er in het kader van terreuronderzoek in de lente van 2016 in Engeland vijf personen gearresteerd.

Tegenover de politie heeft Abrini gezegd in Manchester het voetbalstadion van Manchester United te hebben gefotografeerd omdat hij heel zijn leven al had gevoetbald en daarom Old Trafford had bezocht.

Het OCAD, het Belgische orgaan voor de dreigingsanalyse, meldde dinsdagmiddag dat na een eerste analyse van de beschikbare inlichtingen en informatie geen link gevonden is tussen ons land en de aanslag in Manchester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER