Direct naar artikelinhoud

Correspondents' Dinner gaat ook door zonder Trump, die afzegt via Twitter

Donald Trump gaat niet naar het Correspondents' Dinner. Dat heeft de Amerikaanse president zaterdagavond gemeld op Twitter. Het jaarlijkse galadiner, waarbij Amerikaanse presidenten zichzelf en de pers op de hak nemen, gaat ook zonder Trump door, liet de organisatie zondag in een reactie weten.

In 2011 werden er bij het diner grappen gemaakt over Trumps Witte Huis-ambities.Beeld afp

Amerikaanse presidenten maken gewoonlijk één keer per jaar als gastspreker grappen over zichzelf en over de pers. Maar daar heeft Trump blijkbaar geen zin in. 'Ik ben niet aanwezig bij het White House Correspondents' Association Dinner dit jaar', schrijft de president in een tweet. Wel wenst hij iedereen op 29 april een 'geweldige avond'. Eerder maakten verschillende nieuwsmedia al bekend dit jaar niet te komen. Het is voor het eerst in 36 jaar dat een president niet aanschuift. In 1981 was Ronald Reagan nog herstellende na een aanslag.

Trump gaf voorlopig geen uitleg bij zijn beslissing om het diner niet bij te wonen, maar zijn relatie met de media verloopt zeer moeizaam. Vrijdag werden verschillende journalisten geweigerd op een persconferentie in het Witte Huis. Op die beslissing kwam veel kritiek, en ook de organisatie van het correspondentendiner reageerde in een verklaring. 'Het bestuur van de WHCA is erg tegen de manier waarop de journalisten werden behandeld door het Witte Huis. We moedigen de organisaties die werden toegelaten aan om hun materiaal te delen met de pers die niet werd toegelaten. Het bestuur zal dit verder bespreken met medewerkers van het Witte Huis', schreef voorzitter Jeff Mason.

Twitter bericht wordt geladen...

Donald en Melania Trump in 2011, de laatste keer dat hij het White House Correspondents' Dinner bezocht.Beeld ap

Het correspondentendiner is een galadiner waar Hollywoodsterren, journalisten en politici komen. Ook dit jaar wordt het diner gehouden in het Hilton-hotel in Washington. Het jaarlijkse diner wordt steeds gepresenteerd door een comedian, die de draak steekt met de president. Die laatste doet op zijn beurt hetzelfde met de media.  

Vorig jaar kwam de toenmalige president Barack Obama met een spervuur aan grappen over politieke vrienden, tegenstanders en zichzelf. Hij nam met zichtbaar genoegen de - toen nog - presidentskandidaat Donald Trump op de hak. Zo grapte hij over de onervarenheid van de multimiljardair op het gebied van buitenlands beleid.

Trump is zelf gast geweest voor hij kandidaat was. In 2011 maakte Obama grappen over Trump en zijn strijd om Obama's geboortebewijs. Omdat Trump hem ervan beschuldigde geen echte Amerikaan te zijn, toonde Obama zijn zogenaamde 'geboortevideo'. Daarop werden beelden uit de tekenfilm The Lion King werden geprojecteerd. Bij zijn laatste toespraak nam hij afscheid door zijn microfoon te laten vallen en de woorden 'Obama out' uit te spreken.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...