Ze won de tweede prijs in de halve marathon, maar een alerte toeschouwer betrapt haar op valsspelen. En hij had aan één detail voldoende

© Twitter

De 24-jarige Jane Seo is gediskwalificeerd in de Fort Lauderale A1A Half marathon. Ze eindigde op de tweede plaats, maar dat bleek niet helemaal terecht. Een oplettende analist kon de jury met één argument meteen overtuigen om Seo haar podiumplaats af te nemen.

mrra

Jane Seo, een food blogger uit New York, schrijft dagelijks filmpjes neer over gezond eten en hoe belangrijk het is om te sporten. “Een fervent marathonner”, noemt ze zichzelf op haar Twitteraccount. Haar deelname aan de race in Fort Lauredale in de Amerikaanse staat Florida was dan ook geen verrassing. Het feit dat ze valsspeelde, choqueerde het publiek des te meer.

Een oplettende toeschouwer, die als vrijwilliger de race analyseerde, was enkele foto’s van de jonge vrouw aan het bekijken van voor en na de marathon. De ene was een foto van net aan de startlijn, de andere was er eentje waarop ze stond te glimlachen met haar medaille.

Twee foto’s als bewijs

© © marathoninvestigations.com

Plots merkte de man, Derek Murphy, op dat de cijfers op haar horloge, die als GPS functioneerde, niet overeenkwamen met het aantal kilometer dat ze had moeten lopen. Daarop stond immers dat ze 1 uur 22 minuten en 7 seconden had gedaan om 11,65 mijl af te leggen, terwijl het parcours 13,1 mijl lang was.

Toen ging hij nog verder op zoek naar bewijzen en vond ze. De laatste elf kilometer was Seo immers heel wat sneller vooruitgegaan, terwijl de andere kandidaten dan net gemiddeld in een dip waren beland. Verder besefte hij ook dat ze driekwart mijl niet op het parcours had gelopen, maar een binnenweg had genomen, waardoor ze 1,5 mijl niet meeliep. Pas toen men haar confronteerde met de bewijzen, gaf ze toe dat ze een stukje gefietst had en een deel van het parcours afsneed.

“Ze heeft sorry gezegd”

Ook Seo spreekt zich uit op haar sociale media over het valsspelen. “Ik heb een pijnlijke fout begaan. Ik geef mijn domme acties toe en ik wil me oprecht excuseren, omdat ik de loopgemeenschap voor schut heb gezet en de terechte winnaars van hun plaats op het podium heb beroofd. Ik schaam me enorm. Wat een idioot ben ik geweest... Sorry.”

© © Jane Seo / Instagram

De organisatie van de marathon heeft meteen stappen ondernomen en Seo haar prijs afgenomen. Op Facebook laten ze weten dat “ze sorry heeft gezegd”. “Het doet haar veel verdriet. Ze begrijpt alle gevolgen en ik heb haar eindelijk aan het glimlachen gekregen. Het leven is niets zonder tweede kansen. Ik heb haar vergeven en ik stel voor dat iedereen dat doet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen